Bilfabrikker skruer op for bilpriserne

Bilfabrikkerne tager sig bedre betalt end tidligere, når de afsætter en bil på det danske marked.

Tidligere var Danmark det billigste land i EU for biler uden afgifter, og priserne var i gennemsnit 10 procent lavere end i andre EU-lande. I dag er den rabat forsvundet og erstattet af et prisniveau, som ligger 1,5 procent over det europæiske gennemsnit.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Det viser en undersøgelse fra EU-Kommissionen, som hvert år kigger nærmere på priserne på biler før afgifter.

Paradoksalt nok skyldes udviklingen bl.a., at staten med en afgiftsreform i 2007 især gjorde det billigere at købe mindre og mere miljøvenlige biler i Danmark:

- Der er ingen tvivl om, at bilfabrikkerne ikke længere giver så gode tilbud på de små biler, der kører langt på literen. Men det er selvfølgelig træls, at staten finansierer en afgiftslettelse, og bilfabrikkerne så løber med pengene, siger chefanalytiker Niels Grøftehauge, Bilpriser.dk.

- Samlet set er det blevet dyrere at købe en bil i Danmark, mens det faktisk er blevet billigere i EU som helhed. Sådan er det i hvert fald, hvis man ser på nogle bilmodeller. For det var jo ikke alle biler, der blev billigere efter afgiftsreformen i 2007, forklarer chefkonsulent Torben Kudsk fra FDM.

- mja