Big data speeder op på teknologiernes hype-kurve

Big data, 3D-print og aktivitetsstrømme er blandt de teknologier, der bevæger sig hurtigst lige nu, vurderer IT-analysevirksomheden Gartner i sin årlige hype-kurve over teknologiers modningsgrad.

Foto: YURIKO NAKAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Big data - og ikke mindst bearbejdelse af dem i en tid, hvor data bliver optalt i zettabyte - eller 1.000 000.000.000.000.000.000 byte, er et af de hotte ord på IT-scenen i år. Flere aktører, der følger branchen og nye teknologier, har flere gange betegnet netop big data og evnen til at udnytte den viden, der ligger gemt i dem optimalt, som et af de vigtigste punkter på IT-fronten.

Det er da netop også et af de teknologiske felter, som IT-analysevirksomheden Gartner udpeger som en af de teknologier, der bevæger sig hurtigst lige nu.

Det sker i forbindelse med  analysevirksomhedens årlige ”Emerging Technologies Hype Cycle”, der tegner et billede af teknologernes modningsgrad, og hvilke teknologier, der er omgivet af mest hype og store forventninger - og som teknologi- og innovationsfolk i virksomheder bør holde øje med.

Sammen med big data har Gartner-analytikerne udpeget en række andre teknologier, der har haft markant bevægelse på hype-kurven siden 2011. Det er teknologier som 3D-print, aktivitetsstrømme - mest kendt fra nyhedsstrømme på Facebook, internet tv, NFC - eller Near Field Communication, der blandt andet gør det gennemføre transaktioner mellem to enheder eksempelvis til betaling med mobilen, samt de populære tavlecomputere og cloud computing - hvor man tilgår data og programmer fra internettet i stedet for have det liggende lokalt på computeren.

It-analysehuset Gartner har siden 1995 udarbejdet en årlig ”Hype Cycle”, der viser de forskellige stadier i en modningsproces, som teknologier kommer igennem, inden de går fra at være en ny lovende teknologi, der er på alles læber med massive forventninger til almen udbredelse og indfrielse af forventningerne eller forsvinde i glemslen.

Mens teknologier som blandt cloud computing og privat cloud computing, sociale analyseværktøjer og aktivitetsstrømme eksempelvis på hype-kurven forventes at nå almen udbredelse og indfrielse af forventningerne i løbet af to til fem år, er der på kurven også en række teknologier, som befinder sig på niveauet "tecnology-trigger" og først forventes at nå dertil, om mere end ti år.

Det er blandt andet eksempelvis mobilrobotter og 3D bioprinting – eller teknologi til at skabe organer.

Se flere teknologiers bevægelse på kurven på billedet fra Gartner - eller læs mere om teknologierne og tidshorisonten for forventet udbredelse, der ikke er med i billedet øverst på denne side, i IT-analysevirksomhedens præsentation her.