»Big Brother-iværksætteri« gav både succeser og nederlag

I to måneder har 16 mennesker sluppet job og børn for at bo sammen og skabe virksomheder i iværksætterprojektet »Tre, to, én, nu!«. Det er ikke forløbet gnidningsfrit, men alligevel er der blevet skabt over dobbelt så mange virksomheder, som arrangørerne havde turde håbe på.

Jonathan Løw er idémanden bag iværksætterprojektet »Tre, to, én, nu!«, og han tror på projektet og kunne godt finde på at gentage det. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1. oktober har 16 fremmede mennesker boet sammen i bedste »Big Brother-stil« på tre højskoler på Fyn, Sjælland og i Jylland. Her har de været en del af iværksætterprojektet »Tre, to, én, nu!«, hvor de har arbejdet i døgndrift for at skabe virksomheder med hjælp fra et korps af mentorer.

Flere af iværksætterne har forladt job og børn i de to måneder frem til 28. november, mens de har kastet alt i puljen for at udleve iværksætterdrømmen, og det har ikke været lige let hele vejen. Gruppen på Sjælland måtte nemlig flytte fra hinanden efter en måned og opgive at blive enige om et fælles iværksætterprojekt. Nu arbejder de i stedet to og to hjemmefra, og én person har meldt sig helt ud af projektet.

»Vi gik ind i det med den forestilling, at det var de tre team, der skulle skabe ideer og ikke en idé, der skulle samle et team. Det er lykkes to steder, men vi har også indset, at iværksættere ofte er store personligheder, og hvis man synes, man har en god idé, kan det være svært at lægge den til side for en anden idé, som flertallet kan lide,« siger Jonathan Løw, der med sin innovationsvirksomhed, Listen Louder, har fundet på ideen til projektet, der er finansieret af Erhvervsstyrelsen.

Jyllandgruppen holdt sammen

På højskolen på Fyn bor iværksætterspirerne stadig sammen, men har i projektets sidste uge splittet sig op i to virksomheder, og en enkelt deltager har helt trukket sig. Det var en kvinde, der fødte to dage efter projektets begyndelse, som fandt ud af, at hun ikke kunne lægge nok arbejdstimer i det med en nyfødt på armen.

Anderledes ser det ud på højskolen i Jylland, hvor alle seks deltagere helt fra begyndelsen har arbejdet sammen om én virksomhed, som det var målet, at de skulle.

De brugte de første dage på at få testet en masse ideer af blandt potentielle kunder og projektets mentorer, og en aften kom de til at tale om, at det er en jungle at finde ud af, om man har nogle fradrag, man ikke bruger. Derfor blev de enige om at oprette en virksomhed, der hjælper danskerne med at finde uudnyttede fradrag.

»Vi fik gode tilbagemeldinger fra mentorer og potentielle kunder, og vi fandt ud af, at der ikke er nogen lignende løsning på markedet. Danskerne betaler op mod en milliard for meget i skat om året, og vi vil gerne hjælpe med at finde de fradrag, de ikke har brugt,« siger Mikkel Keldorf, der er en af de seks iværksættere fra højskolen i Jylland og medstifter af Fradrag.nu.

Mange typer – ét team

I løbet af den første måned, havde Jyllands-gruppen allerede fundet ideen, oprettet en hjemmeside, markedsføring og fået de første kunder, og ifølge Mikkel Keldorf hænger det sammen med, at de er en meget blandet flok, der kan noget forskelligt. De seks stiftere er mellem 21 og 41 år og meget forskellige – fra den yngste, der er studerende, til den ældste, der er kaptajn i forsvaret. Derfor har de også lagt en timeplan, til når de nu efter to måneders intensivt iværksætterarbejde skal tilbage til deres individuelle hverdag.

»Vi har bundet os til at lægge et vist antal timer i det, når projektet slutter. Planen er, at vi arbejder på Fradrag.nu ved siden af vores nuværende job, men målet er, at vi i fremtiden vil kunne leve af det alle seks,« siger Mikkel Keldorf.

Virksomhederne skal også holde

Jonathan Løw fortæller, at han tror på projektet, og at det har vist sit værd, fordi der er kommet virksomheder ud af det. For at hjælpe iværksætterne har projektet stillet en advokat til rådighed, så deltagerne kan lave aftaler om ejerskab af virksomhederne og arbejdstimer, når projektet afsluttes.

»Vi kunne godt finde på at gentage projektet, men først skal vi se, hvordan virksomhederne klarer det, når de er mere på egen hånd. Lige nu er der nogen af dem, der er kommet langt, men jeg vil også se, hvordan det går om for eksempel fire måneder,« siger Jonathan Løw, der også selv hjælper virksomhederne i løbet af de næste svære måneder.

For Mikkel Keldorf har det været en kæmpe oplevelse og en lærerig proces, som han er sikker på, han kan få gavn af, uanset hvordan det går med Fradrag.nu i fremtiden, og det er kommet bag på ham, at de seks iværksættere i Jylland er kommet så godt ud af det med hinanden, fortæller han:

»Det har overrasket mig meget, at vi har kunne finde ud af at arbejde på én idé alle seks. Seks mennesker, der ikke aner, hvem hinanden er og med vidt forskellige kompetencer og baggrunde og personlighedstyper, og alligevel har vi kunnet skabe én virksomhed sammen.«