Big Bang trækker ud

Partikelkanonen Large Hadron Collider i Schweiz er ramt af nye forsinkelser. Den kommer tidligst i gang til november og kun på halv kraft.

Læs mere
Fold sammen
Den lange saga om reparationen af Large Hadron Collider ved forskningscenteret CERN fortsætter. Den gigantiske partikelkanon nåede kun at køre i et par dage i september sidste år, før den gik i stykker, og siden har man arbejdet på at reparere den. Den seneste melding er nu, at maskinen til 20 milliarder kroner tidligst kommer i gang til november.

Og den kommer kun til at køre med halv kraft indtil forskerne er sikre på, at maskinen fungerer korrekt. CERN vil starte med en stråleenergi på 3,5 TeV og først på et senere tidspunkt vil man opgradere til 5 TeV.

CERN kan ikke fortælle, hvornår man vil være klar til at sætte LHC i drift med den fulde styrke på 7 TeV, men det vil først ske efter 2010.

Normalt bliver det strømslugende anlæg slukket i vinterhalvåret for at spare strøm, men for at kompensere for den lange nedetid har CERN besluttet at lade LHC køre igennem fra november til foråret. LHC skal dog efter planen slukkes i vinteren 2010-2011.

Den gigantiske partikelaccelerator skal smadre protoner sammen under forhold, der minder om tilstanden i universet kort efter Big Bang. Kollissionen skaber temperaturer, der er mere end 100.000 gange varmere end Solens kerne. Det har fået skeptikere til at frygte, at forskerne kunne sætte gang i en kædereaktion, som vil føre til Jordens undergang.

Men indtil videre er det altså kun maskinen selv, der er blevet ødelagt efter et heliumlæk sidste år.