BHP og Vale kan blive straffet for kollapset dæmning

De to mineselskaber havde håbet, at bøderne kun ville ramme det fællesejede joint venture og ikke moderselskaberne

Foto: RICARDO MORAES.
Læs mere
Fold sammen

Mineselskaberne BHP Billiton og Vale kan få store bøder af de brasilianske myndigheder efter en katastrofe i sidste uge, der kan have kostet op mod 27 mennesker livet. Det skriver Wall Street Journal.

De to mineselskaber havde håbet, at bøderne kun ville ramme det fællesejede joint venture Samarco og ikke moderselskaberne, men både myndigheder og advokater i Brasilien har øjnene rettet mod moderselskabernes pengetanke, hvis Samarco ikke kan dække omkostningerne.

- Samarco har en ledelse, der er fuldstændig uafhængig af vores aktionærer og ansvarlig for tekniske og finansielle spørgsmål. Under brasiliansk lov har Vale ikke rigtig ansvar for den uheldige og triste begivenhed, sagde Vale oprindeligt, mens BHP Billiton offentliggjorde en lignende meddelelse.

Efterfølgende har både myndigheder og advokater i Brasilien varslet, at regningen meget vel kan blive sendt til de to selskabers hovedkvarterer, hvis ikke Samarco kan dække omkostningerne.

Mario Werneck, der er miljøadvokat og har repræsenteret berørte befolkningsgrupper tidligere i lignende sager, siger, at Brasiliens regering kan gå efter aktionærerne og både brasilianske Vale og britisk-australske BHP Billiton, hvis nødvendigt, skriver Wall Street Journal.

Deutsche Bank har estimeret regningen for katastrofen til at være i omegnen af 1 mia. dollar, mens Samarco ved udgangen af juni 2015 sad på 700 mio. dollar i kontanter og 4,9 mia. i gæld, skriver Wall Street Journal.

Anklagerne i det sydamerikanske land siger, at uagtsomhed spillede en stor rolle i katastrofen, hvor to dæmninger bristede og kostede mindst seks personer livet, mens 21 personer fortsat er meldt savnet.