Bevæbnede vagter på dansk skib

Justitsministeriet har for første gang givet dansk skib lov til at have bevæbnede vagter i piratfyldt farvand.

Foto: MOHAMED DAHIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skibet Torm Kansas har som det første danske skib fået lov til at have vagter om bord med skarpladte våben.

Tilladelsen kommer fra Justitsministeriet og blev givet, efter at skibet blev angrebet af pirater ud for Somalia i november, oplyser TV2 News.

Skibet søgte efter angrebet ly i en havn i Kenya, og da ejeren, rederiet Torm, var utryg ved at sende besætning og skib tilbage i piratfyldt farvand, så bad selskabet søværnet om hjælp.

Søværnet, som deltager i den internationale piratjagt i området, afslog at eskortere skibet. Derfor bad rederiet om at få lov til at sejle med bevæbnede vagter, og den tilladelse fik rederiet.

Også Mærsk har tidligere sejlet med bevæbnede vagter i farvandet ud for Somalia, men det var et skib, som er ejet af det amerikanske datterselskab Maersk Alabama.

Mærsk er meget skeptisk over for at sejle med de bevæbnede vagter, fordi det ifølge selskabet potentielt kan eskalere situationen.

Hos Dansk Rederiforening er man også generelt imod en linje med den type vagter.

- Det er en nyskabelse, og det er noget, som vi kun skal ske i helt ekstraordinære situationer, hvor vi ikke kan få hjælp fra flåden eller fra anden side, siger vicedirektør i Dansk Rederiforening Jan Fritz Hansen til TV2 News.