Better Places ladestandere får nyt liv

Energiselskabet E.ON har købt ind i konkursboet efter Better Place. Selskabet overtager nu 770 lyseblå ladestandere, men batteriskifteteknologien er død.

Foto: NIR ELIAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Elbilselskabet Better Place gik konkurs i maj, men selskabets danske ladestandere lever nu videre. Den tyske energikæmpe E.ON har nemlig købt de 770 lyseblå metalcylindere med strømstik, der står fordelt over hele landet.

"Vi tror på elbilmarkedet. Det er senest blevet genbekræftet i regeringens klimaplan, at elbiler er fremtiden på trods af, at der for nylig har været et hiccup i form af Better Places konkurs. Nu har vi købt ladestanderne, fordi vi tror på, at den teknologi har en stor fremtid. Batteriskifte - som Better Place satsede på - ser vi til gengæld ikke som værende relevant på nuværende tidspunkt," siger Tore Harritshøj, adm. direktør i E.ON Danmark.

Han forklarer, at Better Places konkurs faldt sammen med, at E.ON i forvejen undersøgte mulighederne på det danske elbilmarked. Og da mulighed for at købe de lyseblå ladestandere, slog E.ON derfor til. Prisen vil han af konkurrencehensyn ikke oplyse.

Selvom det er de samme standere, der efter planen skal lyse grønt igen inden månedens udgang, så er E.ONs tag på elbilmarkedet markant anderledes end Better Places. De fleste af de 770 ladestandere står i store byer - heraf 400 i København - mens en fåtal står ved private huse. Og den fordeling er fornuftig, mener E.ON-direktør Tore Harritshøj.

"Vi ser elbilmarkedet meget anderledes end Better Place gjorde. Better Place byggede først og fremmest deres satsning og hele deres branding på batteriskiftestationer, og det tror vi ikke på. Vi tror på den løsning, som alle bilfabrikanterne satser på i dag, og det er ladestandere. Derudover tror vi på, at elbilmarkedet primært vil vokse omkring de større byer, mens Better Place ville skabe et landsdækkende netværk," siger han.

Elbil-markedet skal ifølge Tore Harritshøj især vokse inden for det offentlige samt delebiler, mens elbilen er mest relevant som "bil nummer to" for privatpersoner.

Better Places israelske moderselskab blev i sommer opkøbt af amerikansk-israeleren Yosef Abramowitz - men tilnavnet Captain Sunshine - men han købte altså ikke den danske del, som nu er landet på tyske hænder.

Det har længe været et politisk ønske i Danmark er gøre en større del af transporten grøn. Men elbilerne er hidtil ikke slået igennem bl.a. på grund af manglende rækkevidde og teknologisk usikkerhed. Regeringen skriver dog i sin klimaplan, at "hele transportsektorens energiforbrug skal være dækket af vedvarende energi i 2050". E.ONs opkøb af Better Place kan være det første spæde skridt i den retning.