Betinget fængsel til tysk postchef

Deutsche Posts tidligere chef Klaus Zumwinkel får to års betinget fængsel og en bøde på én million euro for skattesvig. Det er nådigt sluppet.

Foto: Ina Fassbender/Reuters. Den 65-årige direktør Klaus Zumwinkel, der har været en af de mest ansete spidser i tysk erhvervsliv, blev i går idømt to års betinget fængsel og en bøde på én million euro (7,5 millioner kroner) for skattesvig.
Læs mere
Fold sammen
Den tidligere chef for Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, blev i går idømt to års betinget fængsel og en bøde på én million euro (7,5 mio. kr.) for skattesvig.

Selv om straffen forekommer høj, er Zumwinkel, der var leder af Deutsche Post 1990-2008, sluppet nådigt.

Den 65-årige direktør, der har været en af de mest ansete spidser i tysk erhvervsliv, fik for snart et år siden sit hus ransaget efter informationer om, at han mellem 2002 og 2006 havde parkeret en del af sin formue i Liechtenstein og således havde snydt skattevæsenet for knap en million euro.

Oplysningerne tilflød statsadvokaturen, efter at en tidligere ansat ved en bank i fyrstendømmet havde solgt navne på kunder til myndighederne.

Ransagningen blev gennemført under stor offentlighed. Medierne havde fået besked om aktionen på forhånd og kunne derfor stille med journalister og fotografer, der rapporterede direkte fra Zumwinkels villa. Kritikere sagde bagefter, at Zumwinkel var blevet behandlet mere hårdhændet end andre skattesnydere, fordi han var kendt, og fordi man ville bruge hans eksempel til at afskrække andre.

Zumwinkels straf er forholdsvis beskeden, fordi han har samarbejdet, erkendt sin brøde og kaldt det sit livs største fejltagelse.

Strafferammen var op til fem års fængsel. Nu slipper han for frihedsstraffen, og beløbet, han skal betale, ruinerer ikke hans økonomi. Han har selv oplyst, at hans private formue efter betaling af bøden er otte millioner euro. Dertil kommer en gammel borg ved Gardasøen vurderet til fem millioner euro. Endelig får han en årlig pension fra Deutsche Post på 1,1 million euro.

Hans rygte er imidlertid »ruineret mange år frem i tiden«, mener hans forsvarere, der talte for, at »den meiale henretning« burde tilgodeses ved strafudmålingen. Det blev gjort i går.