Betalingsstandsning en bombe under elselskabers fibernet

Midtvest Bredbånd gik fredag i betalingsstandsning. Elselskaberne er nødt til at slå alle deres bredbåndsselsskaber sammen for at overleve, siger analytiker.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Elselskabernes ønske om at levere Internet, TV og telefoni i konkurrence med blandt andre TDC er i fare, efter at Midtvest Bredbånd fredag formiddag gik i betalingsstandsning.

»Det er en bombe under hele den fibersatsning, som elselskaberne har gang i. En stor del af deres investeringer er tabt, og de er nødt til at slå de mange bredbåndsselskaber sammen, hvis de vil videre,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Ikke nok kunder

Han har gennem flere år været stærkt kritisk over for bæredygtigheden i de danske elselskabers milliardinvesteringer i et helt nyt net af lysoptiske fiberkabler, som skal trække kunder fra teleselskaberne og gøre elselskaberne til Internet-, TV- og telefonileverandører.

»Betalingsstandsningen afspejler uenighed i ejerkredsen om, hvem der skal komme med de penge, der skal dække det store hul i pengekassen. Det viser, at fibernettene ikke har den værdi, som det har kostet at etablere dem, og at der ikke er nok kunder til at hente investeringerne hjem,« siger han til Business.dk.

En af ejerne trak sig for en måned siden

Bestyrelsen for Midtvest Bredbånd bad fredag formiddag skifteretten om at erklære selskabet i betalingsstandsning, efter at bankforbindelserne havde øget deres krav.

Midtvest Bredbånd, der er stiftet i maj 2004, ejes af seks midt- og vestjyske elselskaber, efter at et syvende - Ringkøbins Amts Højspænding - for en måned siden tak sig ud. Det skete oven på en ekstra kapitaltilførsel på 80 millioner kroner.

Elselskaber investerer milliarder

De danske elselskaber har igennem flere år investeret milliarder af kroner i at lægge lysoptiske fiberkabler i jorden for at kunne forsyne kunderne med lynhurtige netforbindelser, TV-signaler og telefoni gennem et og samme kabel i skarp konkurrence med teleselskaberne med TDC i spidsen som det største.

Ifølge de seneste opgørelser fra elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi har elselskaberne i Danmark samlet set 88.000 kunder, mens endnu 50.000 har skrevet kontrakt uden endnu at være blevet koblet på.