Betalingsmur for svage bankkunder breder sig

Jyske Bank slutter sig til Danske Bank, der tager sig godt betalt for at stille en simpel lønkonto eller NemKonto til rådighed for danskere med et lille arrangement med banken. Andre banker fastholder gratis service for simple bankkonti.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Før i tiden blev de kaldt bankernes tidsrøvere. Det var de kunder, som brugte banken til at dække de allermest basale behov, og som ikke ønskede eller kunne købe nogle af de øvrige produkter, banken havde på hylderne. Måske var de kunder blevet en tidsmæssig belastning og måske endda en irritationsfaktor for bankens medarbejdere.

Disse kunder er der ikke just rift om. Men bankerne har forpligtet sig til at stille en helt simpel konto til rådighed for alle, sådan at staten har en mulighed for overføre penge til borgerne via den såkaldte NemKonto. Danske Bank har hidtil været alene blandt de fem største banker om at kræve et oprettelsesgebyr på 300-400 kroner for en simpel konto, men nu melder Jyske Bank sig med 400 kroner i gebyr for en grundkonto.

»Det er et eksempel på, at man ikke ønsker de svage kunder i banken. Det er negativt, for det hæmmer mobiliteten for de kunder, som ønsker at skifte bank. Det begrænser således konkurrencen,« siger cheføkonom Morten Bruun Petersen fra Forbrugerrådet, der netop opfordrer bankkunderne til at se sig om og skifte bank, hvis de ikke finder servicen tilfredsstillende.

Socialdemokraternes erhvervsordfører frygter, at Danske Banks nye linje med færre filialer og mindre kundebetjening kommer til at ramme de svageste bankkunder hårdt.

»Jyske Bank havde næppe hævet det gebyr, hvis det ikke var, fordi de frygtede en indvandring fra de svage kunder, som forlader Danske Bank. Der kommer til at opstå en ubalance i banksystemet, fordi mange Danske Bank-kunder enten må lære at betjene sig selv eller finde en ny bank.«

Benny Engelbrecht tror, at udviklingen kan blive så stor, at der bliver en gruppe af svage danskere, som står uden for bankerne. De skal så måske have hjælp af det offentlige til at finde en ny bankforbindelse.

I Jyske Bank mener bankdirektør Jørgen Christensen, at det nye gebyr er helt rimeligt.

»Nu er det jo ikke bankerne, der har opfundet, at der skal være en NemKonto. Vi har omkostninger ved at administrere dem. Og hvem skal betale den omkostning, er det kunden, banken eller bankens aktionærer? Vi mener, at det er rimeligt, at de, der har kontoen, dækker den udgift, der er ved at oprette den.«

Jørgen Christensen, der samtidig hæver prisen på en række manuelle kassetransaktioner, ærgrer sig ikke over, at småkunderne fortsat kan vælge frit mellem banker som Spar Nord, Nordea, Sydbank, Arbejdernes Landsbank eller Nykredit Bank, hvor basiskontoen er gratis.

»Om det er skidtkommer an på, om det er kunder, vi har en indtjening på. De kunder, der har en grundkonto, har vi typisk ikke et ret stort forretningsomfang med. Der går penge ind på deres konto en gang om måneden, og så bliver de hævet stort set samtidig med det.«

Det er en helt anderledes politik i forhold til landets næststørste bank, Nordea, hvor man ikke har overvejet at indføre et lignende gebyr.

»For os er det den langsigtede relation med kunderne, der er det vigtige. Der er ingen kunder for os, som er for små eller for gamle. Det handler om at levere en god kundeoplevelse for alle,« siger bankdirektør Anders Jensen.

Men kan man komme udenom sådanne gebyrer på kunder, som ikke er rentable?

»Der er jo en stor diskussion omkring lønsomhed i sektoren og skabelsen af en bæredygtighed i forretningen. Men ja, vi mener godt, at vi kan undgå sådan et gebyr.«

Har I et samfundsansvar for at undgå et sådant gebyr på en NemKonto?

»Der er visse forpligtelser ved at være et stort pengeinstitut i et samfund. Vi skal komme kunderne i møde. Det forsøger vi at leve op til som relationsbank.«

Opfattelsen deles af kommunikationsdirektør Ole Madsen fra Spar Nord Bank, som kalder debatten om urentable kunder for unuanceret.

»Børn er som bankkunder pr. definition urentable, men bankerne satser på dem for at få forretninger med dem senere. Også pensionister, som bor i lejebolig, er urentable, men deres familie er det måske ikke. Det kan give bagslag at opkræve høje gebyrer for dem. Man må som bank acceptere, at der er x antal procent af kunderne, som man ikke tjener penge på at betjene.«

I Arbejdernes Landsbank sætter adm. direktør Gert Jonassen en ære i at betjene alle kunder. Derfor har man heller ikke startgebyr.

»Uanset om man har en stor eller lille økonomi, så vil vi gerne have kunden også selv om vi ikke tjener på dem. De får måske senere brug for en ny bil eller vaskemaskine, så kan vi tjene lidt på dem på det tidspunkt.«