Bestyrelseskonge i problemer

Bestyrelseskongen Vagn Thorup, der i mere end en menneskealder har arbejdet i landets største advokatfirma, Kromann Reumert, har fået ørerne i maskinen. Og det går ham på.

I advokatbranchen har Vagn Thorup ry for at være en ordentlig og hæderlig mand, og derfor går det ham meget på at havne i skandalen om incitationsprogrammet, der i år kaster 20 mio. kr. i aktier af sig. Foto: Charlotte Elgaard Christensen Fold sammen
Læs mere

Vagn Thorup. Hvem er dog det? Sådan vil mange uden for erhvervslivet sikkert spørge. Men i erhvervslivet er advokaten med den lange karriere i landets største advokatfirma, Kromann Reumert, et kendt ansigt.

Klasse og stil er der umiddebart også over den 65-årige Vagn Thorup, der er gift ind i den adelige familie Sehestedt Juul. Advokaten har i øvrigt studentereksamen fra en fornem engelsk skole, United World College of the Atlantic, og er uddannet sprogofficer i russisk.

Men han har fået nogle gevaldige øretæver i sagen om Insepa i den den internationale fiskekoncern A. Espersen med hjemsted på Bornholm.

Det er en sag, der går ham meget på, siger han i et brev til medlemmer af sit netværk. Årsagen er ikke mindst den lidet flatterende omtale i Berlingske.

Vagn Thorup er ekspert i virksomhedsrådgivning, fusioner og opkøb. Bestyrelseskongen er formand og menigt bestyrelsesmedlem i omkring 30 danske firmaer og fonde. En række af dem har et internationalt præg. Han har bl.a. i mange år hjulpet danske virksomheder, der ville ekspandere i USA og Fjernøsten.

Spørger man for sig i advokatbranchen, har Vagn Thorup ry for at være en en både ordentlig og hæderlig mand. Ifølge Børsens liste over magtfulde bestyrelsesformænd ligger han temmeligt højt placeret.

Central placering i skandalen

Vagn Thorup er røget ud i et uvejr, fordi han står centralt placeret i skandalen om moderselskabet Insepa i den den bornholmske fiskekoncern A. Espersen. Han er bestyrelsesformand for Insepa og kom i sin tid ind i A. Espersen som rådgiver af anden generation af familien Espersen, da der var strid i familien.

I 36 år fra 1978 til 2014 år har Vagn Thorup haft sit virke i det gamle hæderkronede advokatfirma Kromann Reumert, som han selv valgte at forlade. Advokaten, der i dag arbejder i Rønne & Lundgren, faldt i unåde hos sine tidligere partnere, da han overtrådte de interne regler i Kroman Reumert. Han undlod at fortælle dem om aftalen om, at han i år skulle have udbetalt 20 mio. kr. i aktier som led i et incitamentsprogram i Insepa. Erhvervsstyrelsen, der kontrollerer fonde i Danmark, har sat hælene i og afviser at godkende de ekstraordinære høje honorarer til det fondsejede Insepas bestyrelsesmedlemmer. De tre øverige skal have 45 mio. kr. tilsammen.

Privat har erhvervsadvokaten, der bor med sin hustru Bente Sehestedt Juul på en tre trelænget gård ved Sjælsø i Birkerød, i mange år været en af nøglepersonerne i ridesporten og foreningen Dansk Varmblod. Her har han gjort en stor indsats i ungdomsarbejdet.

Han var i sin tid på Danmarks landshold i ridebanespringning for juniorer, er tidligere overdommer i Dansk Varmblod og har siddet i ledelsen for dansk ridehesteavl. Desuden har Vagn Thorup været medlem af Dansk Rideforbunds hovedbestyrelse.