Bestyrelsesformand truer aktionærer: Tak ja til overtagelse eller...

Det er en usædvanlig melding, som biotekselskabet Exiqons formand Erik Walldén leverer tirsdag morgen. Hvis aktionærerne ikke takker ja til et opkøbstilbud, vil han ofre kerneforretningen, advarer han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen i Exiqon nikker ja til overtagelsestilbuddet fra Qiagen om at købe alle aktier i selskabet. Det oplyser Exiqon til fondsbørsen tirsdag morgen.

Men falder overtagelsestilbuddet til jorden, så vil selskabet gå i gang med at fokusere sine aktiviteter. Det betyder, at selskabet vil nedprioritere sin hidtidige kerneforretning inden for diagnostik. Det er en direkte trussel til den kritiske aktionærgruppe, der forsøger at stoppe overtagelsen.

- Hvis Qiagen efter en forlængelse af tilbudsperioden er ude af stand til at fuldføre deres købstilbud på trods af bestyrelsens enstemmige anbefaling af købstilbuddet, så har vi behov for en ny plan for Exiqons videre drift, der på længere sigt har potentiale til at skabe en større aktionærværdi end det nuværende købstilbud, lyder det fra bestyrelsesformand Erik Walldén i en kommentar.

- Vores industri er yderst konsolideret og størrelse bliver mere og mere et konkurrenceparameter. For hurtigere at opnå den nødvendige størrelse må vi accelerere væksten. Vi planlægger derfor at fokusere vores ressourcer på life sciences med den konsekvens, at vores offentligt støttede aktiviteter inden for diagnostik må nedprioriteres, lyder det fra formanden.

Det vil blive nødvendigt at få mere kapital til selskabet for at finansiere de planlagte investeringer. Og som en konsekvens af det strategiske fokus planlægger Exiqon af nedlægge det diagnostiske segment og nedskrive den associerede goodwill på 49,4 mio. kr., oplyser Exiqon.

Selskabet planlægger at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling efter 6. juni 2016, for at opnå godkendelse fra selskabets aktionærer til at forhøje aktiekapitalen, når aktiekursen er stabiliseret.

TILBUDDET BLEV FORLÆNGET

I sidste uge udløb det hidtidige tilbud fra hollandske Qiagen, som så valgte at forlænge tilbudsperioden til 2. juni klokken 13.59.

På udløbestidspunktet havde 81,37 pct. af aktionærerne accepteret købstilbuddet, men Qiagen har betinget sig, at mindst 90 pct. af aktiekapitalen tilslutter sig, for at handlen gennemføres.

Hollænderne tilbyder fortsat at købe samtlige aktier for 18 kr. per styk, hvilket svarer til en samlet overtagelsespris på 663,7 mio. kr.

Hvis købet går igennem i løbet af den nye tilbudsperiode, vil det betyde et farvel til Exiqon på børsen. Qiagen vil nemlig gennemføre en tvangsindløsning af Exiqons aktier, og hensigten er at søge om afnotering hurtigst muligt, fremgår det af det tidligere offentliggjorte tilbudsdokument.

Exiqon-aktien ligger umiddelbart efter handelsstart tirsdag uændret i 17,90 kr.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk