Bestyrelsen i Wonderful Copenhagen var splittet

Flere medlemmer stemte imod, da fonds­bestyrelsen sommeren 2014 vedtog at dække underskud i forbindelse med Melodi Grand Prix 2014.

Bestyrelsen i Fonden Wonderful Copen­hagen (WoCo) var ikke enig, da den sommeren 2014 på to ekstraordinære bestyrelsesmøder vedtog at dække millionunderskud for sit datterselskab, som stod for melodigrandprixet, samt tilføre ny likviditet til selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen i Fonden Wonderful Copen­hagen (WoCo) var ikke enig, da den sommeren 2014 på to ekstraordinære bestyrelsesmøder vedtog at dække millionunderskud for sit datterselskab, som stod for melodigrandprixet, samt tilføre ny likviditet til selskabet.

WoCo iværksatte i 2015 en ekstern undersøgelse af de kritiserede forhold i Wonderful Copenhagen og bad sit eget advokatfirma Lett Advokater om at stå for arbejdet.

Det er denne rapport, som afslører, at der var uenighed i WoCos bestyrelse, da den på et ekstraordinært møde i juni 2014 skulle tage stilling til at mellemfinansiere et likviditetsbehov i datterselskabet på op til 16,7 millioner kroner frem til udgangen af 2014. Forinden havde den daværende bestyrelsesformand Michael Metz Mørch lagt vægt på, at datterselskabet ikke gik konkurs, og formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, havde i et brev til Michael Metz Mørch anført, at WoCo og fondens datterselskaber »svarer enhver sit«. Bestyrelsen vedtog mellemfinansieringen, men et enkelt medlem stemte imod. Hvem, afslører Lett-rapporten ikke.

Omfattende undersøgelse

I august 2014 var der endnu en gang indkaldt til ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor direktionen i WoCo havde indstillet, at fonden dækkede 12 millioner kroner af det samlede underskud fra melodigrandprixet på 58 millioner kroner.

De 46 millioner kroner skulle regionen levere som et ekstraordinært tilskud til WoCo. Til gengæld ville regionens grundtilskud til WoCo blive reduceret tilsvarende de næste syv år.

Konsekvensen af løsningen ville være, at WoCos egenkapital ville være negativ med knap ni millioner kroner.

Denne gang stemte tre bestyrelsesmedlemmer imod, men heller ikke i dette tilfælde får vi at vide, hvem der gik imod direktionens indstilling.

Som nævnt var tilsynsmyndigheden Erhvervsstyrelsen ikke tilfreds med Letts undersøgelse af WoCo og iværksatte derfor en ny undersøgelse hos statens advokat. Kammeradvokaten.

Af et brev fra Erhvervsstyrelsen af 3. december 2015 til tidligere bestyrelsesmedlemmer, som Berlingske har fået aktindsigt i, fremgår det, at Kammeradvokaten forsøgte at nå til bunds i, hvorfor bestyrelsesmedlemmerne var delt i spørgsmålet om slutfinansieringen af melodigrandprixet.

Kammeradvokaten inviterede derfor tidligere bestyrelsesmedlemmer til to separate møder, men der kom ikke rigtigt noget ud af det. Det var nemlig ikke alle bestyrelsesmedlemmerne, der kendte Letts redegørelse, og flere var i tvivl om, hvilke oplysninger der lå til grund for rapporten. Kammeradvokaten aflyste derfor møderne.

WoCos bestyrelse havde 13 medlemmer, heraf en håndfuld lokale og regionale politikere. Formand frem til ultimo august 2014 var nuværende direktør for Det Danske Kulturinstitut Michael Metz Mørch. Direktør frem til sommeren 2015 var Lars Bernhard Jørgensen. Ingen af dem har nogen kommentarer.