Bestyrelsen forsøger at holde oprørere ude af Nykredit

Bestyrelsen forsøger ifølge Finans.dk aktivt at påvirke, hvem der stiller op til og vælges ind i realkreditgigantens repræsentantskab.

Arkivfoto af Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Samtidig med at der udspiller sig en benhård magtkamp i Nykredit, beskyldes bestyrelsen for at kortslutte det demokratiske valg til de magtfulde pladser i repræsentantskabet, der som koncernens øverste myndighed udpeger bestyrelsen.

Det skriver Finans.

Bestyrelsen forsøger nemlig aktivt at påvirke, hvem der stiller op til og vælges ind i realkreditgigantens repræsentantskab.

»Det er et stort demokratisk problem, for bestyrelsen skal varetage alles interesser i repræsentantskabet, og ikke kun dem man er enig med,« siger professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet.

En oprørsgruppe af utilfredse kunder er imod den kommende børsnotering og er gået sammen i foreningen Consum, der vandt en jordskredssejr ved sidste års valg til repræsentantskabet i Syd- og Sønderjylland.

Som et modsvar har kandidater til - og nuværende medlemmer af - repræsentantskabet dannet en alliance, Fælles Udvikling, for at dæmme op for oprørernes indtog i ejerkredsen.

Bestyrelsesmedlem Bettina Egerland er en af hovedkræfterne i alliancen.

»Det har konsekvenser for ens frirum, når man vælges til bestyrelsen, fordi man så skal repræsentere alle og ikke må fremme bestemte grupperinger,« siger Anders Drejer.

Bettina Egerland kan ikke se et demokratisk problem i, at hun som bestyrelsesmedlem forsøger at påvirke, hvordan repræsentantskabet skal se ud.

»Det er logik for perlehøns, at man skal have nogen, der er dygtige og ved, hvad de snakker om, når man driver så stor en forretning,« siger hun til Finans.