Bestseller-rigmand taber retssag mod Café Norden

Rigmanden Troels Holch Povlsen har netop igen tabt en sag om huslejeforhøjelse, som han havde anlagt mod Café Norden. Holch Povlsen skal nu betale en halv million kroner i sagsomkostninger til den københavnske café.

Troels Holch Povlsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Flere års strid mellem Troels Holch Povlsen og ejeren af Café Norden, Flemming Holm Knudsen, er netop blevet afgjort i Østre Landsret. Til Café Nordens fordel. Caféen slipper dermed for en huslejeforhøjelse på knap 3,3 mio. kr. om året.

Sagen mellem de to parter begyndte i efteråret 2012, da Troels Holch Povlsen varslede, at huslejen for Café Norden vil blive forhøjet fra 6,7 mio. kr. om året til knap 10 mio. kr. om året.

Den relativt kraftige huslejeforhøjelse på næsten 50 procent skal ses i lyset af, at Troels Holch Povlsen i 2012 var i dialog med det italienske modehus Prada, som var interesseret i at overtage Café Nordens lokaler. Prada var parat til at betale caféejeren Flemming Holm Knudsen 60 mio. kr. i afståelsessum for at overtage de attraktive lokaler. Og Prada var samtidig villig til at betale 10 mio. kr. i husleje om året til Troels Holch Povlsen, der ejer ejendommen, hvori caféen ligger. Begge beløb ligger langt over, hvad der hidtil er indgået af aftaler om butikslejemål i indre by.

Pradas vilje til at betale en årlig husleje på 10 mio. kr. var for Troels Holch Povlsen tegn på, at caféens husleje lå langt under markedslejen. Men det ræsonnement ville hverken Københavns Byret eller Østre Landsret give ham ret i.

Café Norden vandt første runde i byretten, som ikke mente, at der var ført bevis for, at markedslejen for Café Norden var væsentligt højere end den leje, som caféen betalte, da Holch Povlsen varslede en forhøjelse af huslejen. Byretten lagde også vægt på, at den gældende leje for Café Norden allerede lå i den allerøverste ende i forhold til sammenlignelige lejemål.

Landsretten fandt det heller ikke godtgjort, at den leje, som Café Norden betaler, er væsentlig lavere end markedslejen. At der var en potentiel lejer, nemlig Prada, som var villig til at betale 10 mio. kr. i årlig husleje, anser landsretten for at være en enlig svale. Eller som det er formuleret i dommen, som er en stadfæstelse af byrettens dom:

»...det er ikke godtgjort, at tilsvarende liebhaverinteresser regelmæssigt vill være repræsenteret på markedet.«

Landsretten afgjorde også, at Troels Holch Povlsen skal betale sagsomkostninger for både byretten og landsretten til Café Norden ApS, hvilket er knap en halv million kroner ekskl. moms. Beløbet omfatter udgifter til advokatbistand.

Striden om husleje var ikke blevet til noget, hvis Flemming Holm Knudsen havde taget imod de 60 mio. kr., som Prada tilbød ham for at overtage lejemålet. Så havde der formentlig nu stået Prada på facaden på hjørnet af Amagertorv og Østergade, og cafébordene i solen ville have været væk.

Men kort før et møde med Prada i oktober 2012 hævede Flemming Holm Knudsen pludselig prisen til 100 mio. kr. Det kortsluttede handlen, og Prada har siden fundet et andet lejemål, nemlig på hjørnet af Illum lige over for Café Norden.