Bestseller dømt i stor plagiat-sag

Regningen lyder på 2,5 millioner kroner plus renter og sagsomkostninger, fordi Bestseller har kopieret amerikanske sko.

Her ses et par New Balance-løbesko. Det er dog ikke samme model, som den, der er kopisagens omdrejningspunkt. Fold sammen
Læs mere
Tøjkoncernen Bestseller A/S er blevet dømt for at ville sælge efterligninger af to amerikanske sko.

Koncernen får i Sø- og Handelsretten en skarp fordømmelse af lovovertrædelserne, som betyder, at Bestseller skal betale 2,5 millioner kroner til New Balance Athletic Shoe Inc.

Kopierne er blevet solgt i Jack & Jones-butikker i en række lande.

Den ene sko, JJ Slick, blev indkøbt af en kinesisk leverandør, som også står for det ulovlige design. Den anden kopi, JJ Stan, er skabt af en intern designer hos Jack & Jones.

Begge produkter er slaviske efterligninger af de oprindelige amerikanske sko, fastslår Sø- og Handelsretten. I begge tilfælde kan der nemt ske forveksling med den ægte vare, og dommerne mener, at der er tale om en forsætlig lovovertrædelse.

"Man kan og bør ikke kunne drive en så betydende virksomhed som Bestsellers uden at have særdeles indgående kendskab til markedet og til andre produkter, navnlig de trendsættende," lyder dommernes irettesættelse.

Oven i købet har Bestseller også udgivet et reklamemagasin i et oplag på 290.000 eksemplarer, hvori der blev gengivet et varemærke, som tilhører modparten.

Koncernen, der har nægtet sig skyldig, er endvidere dømt til at aflevere i alt godt 17.000 par sko til det amerikanske selskab og skal betale for transport og destruktion.

Indehaveren af en butik på Østerbro i København solgte de originale sko, men han blev "bombet tilbage til stenalderen," da Jack & Jones begyndte at sælge kopier, har han fortalt under retssagen.

Det amerikanske selskab havde krævet 12 millioner kroner.

Bestseller har advokeret for, at de amerikanske sko ikke er beskyttet af ophavsretten. Desuden er der nogle variationer, som gør, at der ikke er tale om slaviske efterligninger, lød det. For eksempel havde den ene amerikanske sko ni snørehuller, mens kopien har otte.

/ritzau/