Bestseller bryder loven med kræfttøj

Danmarks største modevirksomhed har brudt loven i sagen om kræftfremkaldende stoffer i børnetøj. Det fastslår Miljøstyrelsen.

Det er disse to produkter fra Bestseller, som er trukket tilbage på grund af giftige farvestoffer Fold sammen
Læs mere
Foto: .
Hvis børn har gået klædt i en cardigan eller en jakke fra Bestseller, kan der "være en højere sandsynlighed for at udvikle kræft." Det slår Miljøstyrelsens gifteksperter fast, efter at de i dag har gennemgået Bestsellers analyser af kræfttøjet, som Berlingske og Business.dk har skrevet om de seneste dage.

Samtidig konkluderer Styrelsen, at Bestseller har brudt loven ved at skjule fundet af skadelige stoffer for myndighederne. Bestseller modtager en indskærpelse om, at selskabet i 2009 og 2010 skulle have underrettet Miljøstyrelsen om det ulovlige indhold i tøjet, oplyser styrelsen.Om kræftrisikoen skriver styrelsen:

"Selv om niveauet af de kræftfremkaldende stoffer i det pågældende tøj ikke er acceptabelt, er det ikke ensbetydende med, at børn, der har båret tøjet, får kræft. Det betyder, at der kan være en højere sandsynlighed for at udvikle kræft. Det skal derfor understreges, at risikoen for at udvikle kræft som følge af at have haft tøjet på stadig er lav. Risikoen falder yderligere efter vask af tøjet, da stofferne vil blive vasket ud, og dette vil formindske risikoen."

Niveauerne af de skadelige stoffer er for høje, oplyser Styrelsen:

"Miljøstyrelsens vurdering er, at niveauerne af de pågældende stoffer i tøjet ikke er acceptable. Eksperter har vurderet, at enhver overtrædelse af grænseværdien er uacceptabel, da der er tale om en gruppe af stoffer, der kan give alvorlige effekter ved meget lave koncentrationer," skriver Miljøstyrelsen.Ifølge Miljøstyrelsen slipper virksomheder typisk for politianmeldelser og bødestraf i denne type sager, når der er tale om førstegangsforseelser. Selv om Bestseller både i 2009 og i 2010 solgte børnetøj med kræftfremkaldende stoffer, undgår Bestseller politianmeldelse.

Der er ifølge Miljøstyrelsen tale om tøj med for højt indhold af aromatiske aminer. Aromatiske aminer er en gruppe af stoffer, der kan være kræftfremkaldende, og disse stoffer kan afgives fra azofarvestoffer, som er blevet brugt til at farve tøjet fra Bestseller.

Torsdag morgen kunne Berlingske afsløre, at Bestseller havde undladt at informere myndighederne om fundet af kræftfremkaldende stoffer i en jakke og en cardigan fra børnetøjsbutikkerne "Name it". Bestseller havde heller ikke gjort sig umage for at finde frem til kunderne, der havde købt tøjet. I stedet havde virksomheden ifølge egen forklaring sat små notitser op i butikkerne og på dens hjemmeside om, at tøjet skal returneres.

Ud af de 2.020 cardigans og 11.316 jakker, der er solgt, ved Bestseller i dag ikke, hvor mange der er returneret, og derfor kan børn stadig gå rundt med tøjet. Foruden i Danmark er det solgt i 10 forskellige lande.

Allerede i går udsendte Bestseller en pressemeddelelse og erkendte flere fejl i sagen. Desuden skrev koncernen, at den frem over vil informere forbrugerne bedre, og at den vil indberette fund af farlige stoffer til myndighederne. Kort efter udtalte kommunikationschef i Bestseller Bo Terp:

"Vi må erkende, at vi har ikke været klar over, at der var andre krav - ligesom vi må erkende, at det ikke er den mest effektive måde at gøre det på. Vi er flove og kede af det."

Bestseller hentede 2,9 milliarder kroner hjem i seneste regnskabsår, og omsætningen rundede cirka 15 milliarder kroner. Fremgangen i det seneste år var på cirka 16 procent, og der skal mere tryk på kedlerne fremover.

"Vi skal udnytte de muligheder, vi har, og det er ikke godt nok, hvis ikke vi om fem år har fordoblet vores volumen," sagde selskabets ejer og direktør Anders Holck Povlsen, da han præsenterede regnskabet.