Bestikkelsesskandale ryster oliebranchen

Tusindvis af lækkede dokumenter har sat medier på sporet af dybt korrupte metoder i kampen om oliekontrakter til milliarder. Store og velrenommerede virksomheder sættes i forbindelse med omfattende bestikkelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en afsløring, der har det hele. Lyssky handler mellem multinationale selskaber og politikere i oliestater, mellemmænd fra Monacos jetset-univers og en lækage, leveret som var det taget ud af en spionroman.

Mens skandalen om de såkaldte »Panama- papirer« stadig ruller, er en ny lækagesag af dimensioner dukket op. Politimyndigheder i en lang række lande er først lige begyndt at få færten af, hvad der meget vel kan ende som den største korruptionsskandale i olieindustriens historie. Deres efterforskning kredser om et familieejet konsulentfirma ved navn Unaoil.

Det har hovedsæde i Monaco og driver efter eget udsagn en forretning, der tilbyder internationale kunder »industrielle løsninger til energisektoren i Mellemøsten, Centralasien og Afrika«. Løsninger, der ifølge amerikanske Huffington Post og australske Fairfax Media samtidig bygger på et bundkorrupt forretningskoncept. Ved hjælp af titusindvis af lækkede dokumenter og emails fra Unaoil tegner de to medier et billede af en industri, hvor bestikkelse er vejen til lukrative oliekontrakter. Og hvor Unaoil i årevis systematisk har betalt højtstående politikere og embedsmænd store pengesummer under bordet på vegne af internationale selskaber som britiske Rolls-Royce, amerikanske Halliburton, tyske MAN Turbo og sydkoreanske Samsung.

Historien breder sig til alle fire verdenshjørner, men begynder i Monaco. Hovedpersonerne i fortællingen hedder alle Ahsani til efternavn. I spidsen for familieforetagendet Unaoil står iranskfødte Ata Ahsani. Han kom til Europa efter revolutionen i sit hjemland og slog sig ned i miniputstaten ved Middelhavet. Hans to sønner, Cyrus og Saman, er begge en del af ledelsen i firmaet. Hvor stor deres samlede formue er, vides ikke med sikkerhed, men alene værdien af familiens ejendomme i Europa og USA menes at være på omkring en milliard kroner. Hjemme i Monaco er både patriarken og sønnerne en del af jetset-miljøet. Luksus og dyre vaner er en del af Ahsani-klanens livsstil, mens netværket tæller velhavere, kendte og kongelige i fyrstendømmet.

Lokale agenter

Det lækkede materiale giver et indblik i, hvordan familiens formue er blevet til. Una­oils forretninger foretages via virksomheder placeret i skattely. Virksomhederne indgår aftaler med store selskaber i olieindustrien om at sikre kontrakter udbudt i lande rige på naturressourcer. Lykkes det, er belønningen en på forhånd aftalt procentdel af kontraktens værdi. For at komme tæt på beslutningstagere i myndigheder, regeringer eller statsejede selskaber bruger Unaoil lokale agenter. Det kan være normale lobbyister eller andre med kontakter de rigtige steder. I nogle tilfælde er det magtfulde politikere eller embedsfolk i højtstående stillinger.

Deres opgave er at påvirke beslutningsprocesser til gavn for Unaoils kunder. Brug af eksterne konsulenter og lobbyister i forbindelse med budrunder er udbredt i mange sektorer og som udgangspunkt ganske lovligt. Men ifølge de to medier bag afsløringerne har Unaoil i årevis bestukket sig til indflydelse. Det er sket i en lang række lande, men illustreres bedst i Irak.

En af firmaets mest effektive agenter har angiveligt været en irakisk mand ved navn Basil Al Jarah. Fra 2003 og frem skaffede han ved hjælp af bestikkelse enorme kontrakter i hus. Det var perioden efter Saddam Husseins fald, hvor USA lovede det irakiske folk nye tider og et opgør med korruption på regeringsplan. Olien tilhører det irakiske folk, proklamerede den daværende amerikanske præsident George W. Bush.

Fyrtårnet

For Basil Al Jarah banede den amerikanske invasion vejen for et væld af nye kunder. Blandt dem var internationale olie- og gasgiganter som Weatherford, FMC Technologies og Petrofac. Unaoils mand i Irak var bl.a. dygtig til at skaffe indflydelsesrige bekendtskaber i landets mest magtfulde statsejede olieselskab South Oil Company. En af dem var en person, der af Unaoils ansatte og ledelse fik kodenavnet »Fyrtårnet«. Han var i en periode generalsekretær i selskabet og blev siden viceminister i det irakiske olieministerie.

Kodeord- og navne bliver anvendt flittigt i korrespondancerne mellem Unaoils agenter i felten og hovedkontoret i Monaco. Men i mange tilfælde har det alligevel været muligt at finde frem til meningen eller de omtalte personers identitet.

En fridag

I begyndelsen nøjedes Basil Al Jarah med at udføre tjenester og købe gaver til »Fyrtårnet«. Siden fulgte bestikkelse i millionklassen. I en mail skrevet af Cyrus Ahsani fremgår det, at den indflydelsesrige iraker forventer at få en fridag. Det er kodesprog for bestikkelse, hvor én enkelt fridag svarer til en million amerikanske dollars.

»Det er nok rigtigt, at »Fyrtårnet« ønsker at se et afkast,« skriver han og fortsætter: »Jeg har tidligere sagt en halv fridag til »Fyrtårnet«, men de er på udkig efter en hel fridag. Det kan være, vi ender på 18 timer.«

Også andre højtstående politikere bliver nævnt i de lækkede dokumenter, herunder en tidligere olieminister, der har benægtet ethvert kendskab til Unaoil. Irak er blandt de lande, der har reageret på de alvorlige beskyldninger om korruption.

Landets premierminister udtalte forleden, at en undersøgelse af sagen er undervejs. Også politimyndigheder i USA, England og Australien er gået i gang med at efterforske sagen, mens Ahsani-familien er blevet afhørt i Monaco og deres hjem ransaget.

Familieoverhovedet Ata Ahsani har klart benægtet at have været involveret i nogen form for bestikkelse.