Bestikkelsessager koster Hempel hensættelse på 300 millioner kroner – 10 personer fyret

Hempels tyske bestikkelsessag har udviklet sig i omfang og geografi. Selskabet er tæt på at være igennem sin egen interne undersøgelse af forløbet, og status er en hensættelse på 300 mio. kr. og 10 fyringer – heriblandt tre højtstående Hempel-ansatte.

Hempel tager en hensættelse på 300 mio. kr. som følge af en bestikkelsessag i Tyskland. PR-foto: Hempel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af bestikkelsessagen i Hempel står nu så småt klart. Tilbage i oktober 2016 meddelte direktionen i den danske malingproducent, at fire medarbejdere i et tysk datterselskab ifølge Hempel havde benyttet sig af en manøvre, der efter tysk lovgivning er bestikkelse. Nu har Hempel gennemført en stor intern undersøgelse, og omfanget har vist sig at være større end først antaget.

I det tyske datterselskab har Hempel ultimativt afskediget syv medarbejdere, mens tre højtstående ledere i Asien ligeledes er fortid i selskabet.

»Tyskland-sagen er afsluttet for vores side. Vi har gjort det op, og de medarbejdere, der var involveret i det, har forladt Hempel. Vi har overgivet resten til myndighederne, men deres arbejde tager tid - vi har fået at vide, at det kan tage to til tre år, og det er stadig meldingen,« siger Henrik Andersen, der som topchef specielt er skuffet over, at sagerne også nåede nogle af de allerhøjeste ledelseslag under den registrerede direktion.

»Jeg kan ikke sige andet, end at det personligt et dybt skuffende. Det er meget frustrerende, og jeg tøver ikke et sekund med at træffe den beslutning, at de ikke skal være i Hempel,« siger Henrik Andersen.

Finansielt bærer Hempels 2016-regnskab også præg af de formodede bestikkelsessager. Helt konkret har Hempel måttet hensætte 300 mio. kr. som følge af sagerne. De 300 mio. kr. dækker blandt andet ekstra skattebetalinger, potentielle bøder og rådgiverhonorarer for den udvidede undersøgelse, som blev sat i gang af hele Hempel. Selskabet har desuden henvendt sig til SØIK – i daglig tale Bagmandspolitiet.

»Vi har foretaget en henvendelse til SØIK i Danmark, for vi kan ikke hensætte 300 mio. og ikke samtidigt sige, at nu må I finde ud af, om vi i det her tilfælde har været på kant med den lovgivning, der er i Danmark,« siger Henrik Andersen.

Berlingske har forsøgt at identificere de afskedigede medarbejdere, men uden held. Den tyske anklagemyndighed har grundet fravær ikke mulighed for at kommentere sagen før mandag i næste uge.