Bestikkelsessag pletter Ateas regnskab

Sagen om påstået bestikkelse af ansatte ved Region Sjælland og Rigspolitiet koster fortsat Atea dyrt. Regnskabet for tredje kvartal viser, at Atea er ramt på omsætningen i den danske del af forretningen.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Atea er igen i tredje kvartal ramt af følgerne af bestikkelsessagen. Det netop offentliggjorte regnskab viser, at  Skandinaviens største IT-leverandør i tredje kvartal har haft en tilbagegang i omsætningen, både sammenlignet med forrige kvartal og med tilsvarende kvartal sidste år. Omsætningen for tredje kvartal landede i Danmark på 1.258 mio. kr., hvilket er knap 2 pct lavere end samme kvartal sidste år.

Samtidig viser regnskabet, at driftsresultatet (EBITDA) faldt med 22 pct. til 60 mio. kr. Indtjeningsnedgangen skyldes, at Atea i forventning om et højere aktivitetsniveau havde øget driftsudgifterne, men det gik ikke som Atea havde forventet i Danmark, som er koncernens næststørste marked.

»Forretningsaktiviteten i Danmark var negativt påvirket af beskyldningerne om bestikkelse af en stor offentlig kunde (Region Sjælland, red.). Dette havde negative konsekvenser for både omsætningen og omkostningerne i Atea Danmark i tredje kvartal,« skriver Atea i kvartalsmeddelelsen.

Bestikkelsessagen handler om påstået bestikkelse af offentligt ansatte. Sagen begyndte i juni i år, da politiet ransagede en stribe private adresser og virksomheder på Sjælland. 13 personer er sigtet for at have medvirket i bestikkelsessagen, der trækker tråde helt op til toppen af Rigspolitiet, til Region Sjælland og de to IT-firmaer, Atea og 3A-IT.

Omdrejningspunktet er en formodet bestikkelseskonto hos IT-virksomheden Atea, som angiveligt blev brugt til at betale bl.a. en dyr rejse til Dubai i november 2014 for to tidligere Ateaansatte, en daværende Atea-medarbejder, en ansat i Region Sjælland og en ansat i Rigspolitiet. Ateas danske topchef, Morten Felding, er blandt de sigtede.

Atea har som følge af den uventet lavere akvitetet været nødt til at tilpasse omkostningerne i Danmark, hvor der blandt andet er sket tilpasninger på medarbejdersiden.

Atea, som milliardæren Ib Kunøe har været med til at bygge op og stadig ejer en stor del af, var også i andet kvartal ramt af bestikkelsessagen, hvor omsætningsvæksten aftog, og salget i den sidste måned af kvartalet blev negativt ramt af bestikkelssagen.

Selv om Atea vandt en stor offentlig ordre i Danmark i juli og også i slutningen af tredje kvartal har oplevet et bedre salg til offentlige kunder, er det totale volumen fortsat lavere end tidligere år. Hvorden fremtiden arter sig for Atea er der usikkerhed om på grund af bestikkelsessagen.

»Den langsigtede effekt af sagen i Danmark er usikker,« skriver Atea.

Atea Danmark står for omkring en fjerdedel af Ateas samlede omsætning.