Bertel Haarder opfordrer efterkommer til at droppe Ørsted-sag: »Hvis det var en margarinefabrik, kunne man forstå det«

Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder mener, at den håndfuld efterkommere af H.C. Ørsted, der har stævnet energiselskabet Ørsted, burde være stolte over, at det succesrige DONG har taget navn efter deres forfader. Han opfordrer dem til at droppe søgsmålet.

Bertel Haarder (V) mener, at efterkommerne af H.C. Ørsted burde droppe deres søgsmål mod det gamle DONG i stedet være stolte over, at energiselskabet har taget deres forfaders navn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Hvis det var en margarinefabrik, kunne man forstå det, men det er faktisk et foretagende, som beskæftiger sig med noget af det, som interesserede H.C. Ørsted.«

Bertel Haarder har kort sagt svært ved at forstå, at fem medlemmer af Ørsted-slægten over de seneste dage har valgt at stævne energiselskabet Ørsted, som i oktober skiftede sit gamle navn, DONG, ud med Ørsted. Danmarks niendestørste virksomhed har nemlig omdøbt sig som en hyldest til videnskabsmanden H.C. Ørsted, og det al ære værd, mener den mangeårige minister og folketingsmedlem for Venstre.

»H.C. Ørsted er et af de store navne i dansk naturvidenskabelig historie. Han burde være kendt af ethvert barn, ikke bare som far til elektromagnetismen, men også som en, der virkelig var en åndspersonlighed på sin tid. Han er virkelig værd at mindes, og jeg synes, familien skulle være stolte over, at dette succesrige firma DONG, nu kalder sig Ørsted. Jeg kan ikke se en eneste begrundelse, for at de skulle være kede af det,« siger Bertel Haarder.

For Bertel Haarder handler det ikke kun om at udbrede kendskabet til en vigtig videnskabsmand, men også om at stimulere interessen for naturvidenskaben her til lands.

»Jeg gjorde jo alt, hvad jeg kunne som undervisningsminister for at fremme den naturvidenskabelige interesse, og navnet Ørsted er forbundet med naturvidenskabelig interesse og avanceret forskning. Vi fik et science center i Sorø, og hvis ikke det var blevet opkaldt efter Mærsk Mc-Kinney Møller, så havde det været oplagt at opkalde det efter Ørsted. Så jeg håber, at de opgiver sagen og i stedet fejrer deres berømte forfader. Det synes jeg, at de skulle,« siger Bertel Haarder.

Den tidl. Venstre-minister har et ganske tæt forhold til en anden for længst afdød nationalskat, nemlig N.F.S. Grundtvig. Bertel Haarder er født på en højskole, og han skrev også sin kandidatafhandling om netop Grundtvig. Der er 194 personer med efternavnet Grundtvig i Danmark, og det er dermed en ikke helt usammenlignelig situation med den, som Ørsted-familien nu står i.

Hvordan ville du have det som kender af Grundtvig, hvis et forlag som for eksempel Gyldendal skiftede navn til Grundtvig. Ville de i dine øjne kunne gøre det?

»Ja, hvorfor ikke? Men jeg ville være ked af, hvis en pornobutik kaldte sig Grundtvig. EU har faktisk opkaldt et EU-program efter Grundvig, som har med voksenundervisning at gøre. I princippet kan man også forestille sig, at der kan ske en masse svindel med de penge, men det vil ikke besmitte Grundtvig på nogen som helst måde,« siger Bertel Haarder.