Bertel Haarder angriber Nordea for dårlig moral

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) angriber i et skarpt indlæg Nordea for storbankens rolle i Panama-skandalen.

I et opsigtsvækkende indlæg går kulturminister Bertel Haarder (V) nu direkte til angreb på storbanken Nordea, som han anklager for at lide af dårlig moral. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

I et opsigtsvækkende indlæg går kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) nu direkte til angreb på storbanken Nordea, som han anklager for at lide af dårlig moral.

»Der går tilsyneladende en lige linje fra Nordeas dunkle medansvar for OW Bunker-svindelen til bankens Panama-aktiviteter og bestyrelsesformand Björn Wahlroos' kynisk-arrogante optræden hos PFA sidste år,« skriver Bertel Haarder i et læserbrev i tirsdagens udgave af Børsen.

Han fortsætter:

»Etikken bliver en vigtig konkurrenceparameter i fremtiden, hvor det ikke er nok, at en handling er lovlig. Den skal også kunne forsvares moralsk over for borgerne. Guldflippernes smartness hører fortiden til.«

Overfor Berlingske ønsker Bertel Haarder ikke at uddybe holdningerne i læserbrevet.

»Jeg har længe haft lyst til at skrive det. Jeg mener præcis, det som jeg skriver. Hverken mere eller mindre. Men jeg er ikke ordfører på området, og jeg ønsker derfor ikke at gå længere ind i en debat,« siger Bertel Haarder.

Berlingske har i dag et større interview med Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, som beklager sig over de mange postulater og moralske domme, der er blevet fældet over bankerne i forlængelse af det gigantiske læk af skatteoplysninger fra Panama. Heller ikke ham ønsker Bertel Haarder at svare.

»Svaret til Anders Dam står i mit læserbrev. Etikken bliver et vigtigt konkurrenceparameter for bankerne fremover,« siger Bertel Haarder til Berlingske.

Henvisningen i læserbrevet til Nordea-formand Björn Wahlroos skyldes, at den markante Nordea-formand på et møde sidste år kom med en række skarpe kommentarer. Blandt andet om, at 80 procent af alle er »økonomiske idioter«.

Nordea er havnet i et regulært stormvejr efter, at banken er dukket op i det kæmpe læk af skatteoplysninger fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Storbanken har beklaget sin rolle og afbrudt ethvert samarbejde med det omstridte advokatfirma, der hjælper kunder med at oprette anonyme offshoreselskaber.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Nordea.