Bernstein: Fuld støtte til SDO

De nye realkreditobligationer, SDOerne, er kommet for at blive, hvis det står til nationalbankdirektør Nils Bernstein.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye realkreditobligationer, SDOerne, er kritiseret for mangt og meget, og regeringen vil igen nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på konsekvenserne af dem, før den endelige evaluering foreligger. For Danmarks Nationalbank er der dog ingen tvivl:

”SDOer er et finansieringsredskab, der blandt andet kan hjælpe bankerne med at leve op til den fremtidige likviditetsregulering. Nationalbanken kan derfor ikke støtte tanker om at afskaffe denne mulighed,” sagde Nils Bernstein, da han onsdag talte på Realkreditforeningens årsmøde.

Tidligere på mødet havde økonomi- og ehvervsminister Brian Mikkelsen (K) talt, og også han roste SDOerne:

”Lad mig slå fast, at markedet for boligfinansiering har vist sig robust efter indførelsen af SDO og har klaret turen gennem den turbulente finanskrise. Jeg vil også fremhæve, at SDO ikke har svækket hverken forbrugernes boligfinansieringsmuligheder eller konkurrenceforholdene,” sagde Brian Mikkelsen.

Hans forgænger Lene Espersen (K) fremlagde i januar regeringens evaluering af SDOerne, men hovedkonklusionen var, at finanskrisen havde skabt så specielle tider, at det ikke gav mening at evaluere dem, hvilket regeringen ellers havde lovet, da de blev indført. Oppositionen godkendte dog ikke forklaringen, og SDOerne er derfor stadig under evaluering.

”Der har i forbindelse med evalueringen været rejst spørgsmålet om konsekvenserne af kravet om supplerende sikkerhedsstillelse. Det vil jeg nu nedsætte en arbejdsgruppe til at se på,” sagde Brian Mikkelsen.

SDO-obligationerne kom til Danmark som følge af et EU-direktiv i sommeren 2007. Med dem fik bankerne lov til at udstede de nye realkreditobligationer (SDOerne) og brød på sin vis realkredittens monopol. SDOerne medfører blandt andet, at institutterne skal sætte ekstra kapital til side, hvis ejendomspriserne falder for meget, fordi deres pant dermed falder i værdi.