Bernstein: Bankpakken lægger bund under udlån

Statstøtte for 100 mia. kroner er på vej til bankerne, men alligevel skal danske familier og virksomheder ikke forvente, at bankerne åbner for sluserne til kredit.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Sådan lyder dommen fra Nationalbankdirektør Nils Bernstein efter offentliggørelsen af den historiske redningsaktion til den danske banksektor. Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

"Jeg forventer ikke, at bankerne nu låner ud med arme og ben. Bankpakken skal ses som en meget vigtig forsikring for, at det ikke vil gå helt galt i form af en kreditklemme," siger Nils Bernstein til dagbladet Børsen.

I ugevis har større erhvervsorganisationer ellers efterlyst en bankpakke for at sætte gang i udlånet igen. Men erhvervslivet skal ikke sætte næsen op efter en tilbagevenden til tiden før kreditkrisen for alvor spidsede til.

Han slår også fast, at bankpakken er for alle banker i Danmark. Iagttagere har ellers påpeget, at de forskellige rentesatser som staten tager sig betalt for at stille kapital til rådighed, er et udtryk for at gennemtvinge et udskilningsløb.

"Ordningen er ikke skruet sammen som om der er stopklodser indbyggede. Som udgangspunkt burde alle danske banker kunne honorere afkastkravet," siger Nils Bernstein.

Nils Bernstein mener heller ikke, at der findes objektive mål for hvor mange banker, der bør være i Danmark.