Bernie Sanders i glidende tackling på Novo Nordisk

Den amerikanske toppolitikker Bernie Sanders går til hårdt angreb på Novo Nordisks priser i en ny kampagne. Netop medicinpriser har været et stort emne i den amerikanske valgkamp.

»Eli Lilly og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed,« skriver Bernie Sanders på det sociale medie Twitter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder har Bagsværd-virksomheden Novo Nordisk måtte lide store nederlag på det amerikanske marked, hvor de presses af store indkøbsgiganter, der tvinger virksomheden til at give store rabatter. Tidligere har Novo Nordisk ellers kunne fastsætte priserne noget nær efter forgodtbefindende.

Den udvikling førte fredag til et fald i selskabets værdi på over 100 milliarder kroner i løbet af få minutters handel. Og nu er der endnu en dårlig nyhed for diabetesfirmaet.

Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders går på sociale medier i et skarpt angreb på den danske virksomheds Novo Nordisks prisstigninger i USA.

Priserne på medicin er et stort tema i den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor Bernie Sanders fører kampagne for den demokratiske kandidat Hillary Clinton.

»Eli Lilly og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed,« skriver Bernie Sanders på det sociale medie Twitter, hvor han henvender sig til 2,7 millioner følgere.

Her har Sanders også lagt en video op, hvor han buldrer mod Novo Nordisk og dennes amerikanske konkurrent Eli Lilly.

»Folk dør eller bliver mere syge, fordi de ikke har råd til insulin, bare så Eli Lilly og Novo Nordisk kan lavede deres skammelige profit,« fremfører Bernie Sanders i videoen.

Ifølge Bloomberg skriver Novo Nordisk i en udtalelse, at man forsøger at sikre, at størstedelen af amerikanerne kan få deres insulin for omkring én dollar om dagen, samtidig ser selskabet frem til at »arbejde sammen med politikerne og embedsmænd for at finde en mere bæredygtigt system«.

I USA er en række indkøbsorganisationer pt. i gang med at få priserne på insulin længere ned. Berlingske Business talte i starten af oktober med en af de største nemlig Express Scripts.

Den amerikanske indkøber garanterer, at selskabets kunder højst kommer til at opleve prisstigninger på halvdelen af det, som priserne ventes at vokse med i 2017.

Novo Nordisk solgte i de første ni måneder diabeteslægemidler i USA for 33,1 milliarder kroner i USA. Det var over halvdelen af koncernens samlede salg til diabetesbehandling.