Berlingske prøver den nye iPhone

Den er forskrækkende tynd, den har et fantastisk display, hvor man dårligt kan se pixels, og den virker solid og velgennemtænkt. Men kan fordelene opveje ulemperne? Vi prøver iPhone 4.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAN FRANCISCO: Jeg har holdt den nye iPhone 4 i hånden. Og hvordan er den så?

Blot for perspektivets skyld: Det er en telefon. Ikke et barn, ikke en hundehvalp eller en vaccine mod kræft.

Når det så er sagt – tilbage til spørgsmålet. Hvordan er den så?

Se også: Her er billederne af iPhone 4

Efter Steve Jobs’ to timer lange præsentation af den nye version af iPhone fik mediefolkene lov til at lege med det nye våben i kampen mod Android, og her er mine første indtryk:Den nye iPhone føles som en iPhone, og det er godt. Det nytter ikke noget at opdatere så meget, at kerneproduktet forsvinder i opdateringerne. Alt føles stadig – for iPhone-brugere – rigtigt.

Læs mere:
Det blev ... en ny telefon!

Steve Jobs gjorde i sin præsentation et stort nummer ud af, hvor tynd iPhone 4 er. 9,3 mm. ”Den tyndeste smartphone på planeten,” sagde han, og den føles næsten forskrækkende tynd. Jeg lagde min gamle Blackberry ved siden af, og den ligner en mursten i sammenligning. Jeg tror, at de fleste vil blive forbløffede over den kendsgerning, uanset hvor mange gange de læser eller hører om det forlods. *

Billederne og bogstaverne er ualmindeligt flotte. Mine øjne havde svært ved at opfange pixels, og forklaringen er, at Apple har firdoblet antallet af pixels – til 960 x 640 – og Steve Jobs kalder det nye display for ”Retina display.” Når der er over 300 pixels per inch, så kan det blotte øje ikke længere opfange pixels, så forsvinder de, sagde han, og iPhone 4 har 320 pixels per inch.

Trofaste kunder


Så det var mit umiddelbare indtryk. En ny tilfredsundersøgelse viser, at 70 pct. af iPhone kunderne også vil vælge iPhone næste gang, de skal købe en smartphone – og det er et højt tal, som kun Android kommer i nærheden af – og den nye iPhone vil formentlig ikke gøre noget for at sænke tallet.

Når jeg bruger forsikringspoliceudtrykket ”formentlig” - så skyldes det, at iPhone 4 ikke bliver markedsførende i alle segmenter, som det mere har været reglen end undtagelsen med iPhone siden den første blev landeret i 2007.

Læs også livebloggen fra præsentationen: Live: iPhone 4 til Danmark i juli

F.eks. har iPhone stadig ikke mulighed for at udvide hukommelsen. Den kører med et mikro-SD kort på op til 32GB, og det er det. Skærmen er ikke den største. Skærmdiameteren er 3,5 tommer, mens den nye EVO-Androidtelefon f.eks. har en 4,3 tommer skærm. Kameraet i den nye iPhone har fem megapixels, mens Nokia N8 har 12 megapixels og EVO har otte af slagsen. Nokia og EVO har også videochat over mobiltelefonnettet, mens iPhone kun har det via WiFi.

Verizon Wireless

Hvor er iPhone så til gengæld markedsførende?

I skærmopløsning, i taletid – Jobs lovede syv timers taletid på 3G – og det er også den tyndeste af alle smartphones.

Min egen mobiltelefonkontrakt udløber snart, og jeg kunne ikke lade være med at spørge mig selv, som jeg stod med den nye iPhone i hånden: Vil jeg købe den – eller vil jeg ikke?

Læs også: Glemsom iPhone 4G-udvikler tilbydes mere øl

Mit svar har mindre med telefonen at gøre og mere med udbyderen at gøre – og svaret er nej. Amerikanske iPhone-fans havde håbet på, at Steve Jobs ville komme med den ultimative nyhed, nemlig at iPhone i USA ville få andre udbydere end den nuværende, AT&T. AT&T har det svageste netværk af de to store udbydere, så svagt, at iPhone-brugere i San Francisco og New York ofte har svært ved at komme på, og forklaringen er, at AT&Ts netværk er overbefolket.

Verizon Wireless har et bedre netværk og et langt mere geografisk udbygget netværk, og mange eksperter havde håbet på, at Verizon ville få en iPhone på programmet, men det sker ikke, og så længe det ikke sker, så, nej, vil jeg ikke købe en iPhone. Selv det syvende vidunder af en smarttelefon er ikke videre smart, hvis man ikke kan regne med at kunne bruge den.

I andre lande vil det naturligvis være en anden historie og – måske – et andet svar.

GLÆDER DU DIG TIL IPHONE 4? SKRIV DIN MENING I KOMMENTARFELTET