Berlingske-chef siger farvel efter uenighed

"Vores samarbejde fungerede ikke optimalt," siger den nu afgående koncernchef i Det Berlingske Officin, Lasse Bolander, med henvisning til manden i spidsen for officinets ejer, adm. direktør i Mecom Group David Montgomery (opdateret).

Afgående koncernchef i Det Berlingske Officin, Lasse Bolander. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof
Om Lasse Bolander selv valgte at forlade det Berlingske Officin, hvor han har været i 11 år, eller om han blev fyret, holder de implicerede parter tæt på kroppen. Men ét står fast: Lasse Bolander og Mecoms direktør – bl.a. kendt for massive nedskæringer i Mecoms selskaber, herunder i Det Berlingske Officin – David Montgomery havde ikke det perfekte forhold.

”Mecom og jeg har konstateret - gennem en periode - at vores samarbejde ikke har fungeret optimalt. Det at være chef på Berlingske i sådan en turbulent periode kræver, at samarbejdet er helt velfungerende og helt optimalt. Det har det ikke været. Så er det eneste rigtige for alle parter at gå hver til sit,” siger Lasse Bolander.

På hvilke områder var I uenige?

”Det har jeg ikke lyst til at kommentere på nogen som helt måde. Det eneste jeg kan sige er, at samarbejdet ikke har fungeret optimalt mellem Mecoms øverste chef Montgomery og mig.”

Mecom Group har over 100 titler i fem europæiske lande og udgiver mere end 18 millioner eksemplarer om ugen. Det Berlingske Officin udgjorde i 2006 den største gruppe i Mecom Group, hvor officinet repræsenterede 44 procent af den samlede omsætning.

Lasse Bolander har ikke noget job på hånden. Han har tidligere arbejdet i fødevarebranchen og udelukker ikke, at han vender tilbage. Han vil dog helst blive i mediebranchen og udelukker ikke, at et job i udlandet er en mulighed.

Hvordan vil du karakterisere Montgomery?

”Han er en meget erfaren avismand, som har været i stand til at rejse betydelig kapital til at starte opbygningen af en stor europæisk mediekoncern,” siger Lasse Bolander.

Og hvordan er han på det personlige plan?

”Det vil jeg ikke kommentere.”

Berlingske halter efter økonomisk

I forhold til en række andre aviser under Mecoms ejerskab ligger overskudsgraden i Det Berlingske Officin alt for lav.

Mecoms mål er at nå en overskudsgrad omkring 18-20 pct. eller mere. Holland allerede er over 20 procent, mens de tyske aviser formodentlig vil når op på mellem 15-20 procent i år. Overskudsgraderne er opgjort før skat, renter og blandt andet afskrivninger.

Og de samme forventninger er der til Danmark. I et interview med Reuters i marts 2007 sagde David Montgomery følgende:

”Danmark begyndte med en forholdsvis lav overskudsgrad på omkring fem procent, som vi nu håber vil blive fordoblet i den første periode og siden bringe hele gruppen op på 15 pct. eller mere i løbet af nogle år.”

Blandt andet derfor blev spareplanen med nedlæggelsen af 350 stillinger sat i søen i Det Berlingske Officin over sommeren. Desuden har gratisavisen Dato, der lukkede i april i år, trukket over 100 millioner ud af koncernens regnskab.

De økonomiske krav betyder ifølge Bjørn Wiggen, at Mecom bliver nødt til at være meget mere optaget af, at de enkelte landes ledelser ligger konkrete tiltag frem for at nå målsætningerne. Det sagde han i november sidste år til Berlingske Business.

Om John Allwood skal sætte yderligere skub på den økonomiske udvikling står ikke klart, lige som det heller ikke er sikkert, hvor lang tid han skal sidde på posten som konstitueret.

John Allwood og David Montgomery har kendt hinanden i godt 20 fra News International og har siden arbejdet sammen i andre sammenhænge.

Mecom Group har over 100 titler i fem europæiske lande og udgiver mere end 18 millioner eksemplarer om ugen. Det Berlingske Officin udgjorde i 2006 den største gruppe i Mecom Group, hvor officinet repræsenterede 44 procent af den samlede omsætning.