Benzinprisen er et mulehår fra rekorden

På mandag tangerer benzinprisen hos Shell og Statoil alle tiders rekord. Og den fortsætter op.

Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske bilister skal have rekord mange penge op af lommerne, hvis de skal fylde tanken i næste uge, hvor benzinprisen kun er et mulehår fra 12 kroner.

Hos Statoil og Shell lyder listeprisen den 21. februar for en liter 95 oktan blyfri benzin på 11 kroner og 99 øre og tangerer dermed alle tiders rekord, som blev sat i januar i år. Dermed er der ikke langt til, at en liter af de gyldne dråber krydser den magiske grænse på 12 kroner.

- Det er et meget sandsynligt scenarie, siger teknik- og miljøchef hos Energi- og Olieforum Michael Mücke Jensen om prisudviklingen.

- Vi er nu på 11,99, så der skal ikke mange stigninger i hverken dollarkurs eller råolie kurs, før vi kommer over 12 kroner, tilføjer han.

Benzinprisen afgøres blandt andet af prisen på råolie. Tendensen har været stigende oliepriser gennem en periode, blandt andet på grund af den folkelige opstand og uroligheder i Mellemøsten, som leverer det meste af verdens råolie.

Stigende efterspørgsel i Kina er også med til at presse råolieprisen i vejret. Derudover har den stigende dollarkurs også en effekt.

- Råolien købes i dollar og sælges i kroner, og det betyder, at prisen stiger, når dollaren er stærk, siger Michael Mücke Jensen.Han siger, at man i branchen regner med stigende priser i den kommende periode. Traditionelt er sommeren det dyreste tidspunkt om året at fylde sin tank, fordi amerikanerne kører ekstra meget i bil om sommeren og er med til at presse hele verdens benzinpriser i vejret. Michael Mücke Jensen vil ikke spå om, hvor høj prisen kan nå at blive i løbet af året.

- Der er mange faktorer på spil, siger han.

OK Benzin lader bilisterne slippe med 11 kroner og 92 øre for en liter blyfri på mandag.

/ritzau/