Benzinkæmpe og rejsegigant rykker til Ørestad

Et af landets største olieselskaber flytter til Ørestad – det samme gør rejsekæmpe og chokoladekoncern. De ambitiøse vækstplaner for bydelen er på sporet, vurderer to eksperter.

Den bugtede vej i midten af billedet er Arne Jacobsens Allé, hvor Q8 flytter hen sammen med flere andre erhvervsvirksomheder. Indkøbscentrets Field’s (den største enhed i billedet) udvider med et biografcenter. Foto: By & Havn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre internationale koncerner har i sommerens løb besluttet at flytte deres danske aktiviteter med over 500 ansatte til Ørestad.

Kuwaitiske Q8 Petroleum med 240 danske Q8- og F24-tankstationer har netop besluttet at forlade sit mangeårige hovedsæde i Birkerød nord for København til fordel for Ørestad City. Næste forsommer flytter 200-250 ansatte ind i helt nye lokaler i Fairway House på Arne Jacobsens Allé tæt på indkøbscentret Field’s og Ørestad Station med metro og regionaltog.

Samme bygning valgte den schweiziske fødevaregigant Nestlé for to uger siden som fremtidig placering for sit nordiske hovedsæde med 230 ansatte, der i dag har til huse på Amerikakaj på Østerbro.

Og for få dage siden blev det afgjort, at Spies Rejser flytter 90 ansatte i butik, call-center og kontorfunktioner i det skandinaviske moderselskab Thomas Cook Holding fra Nansensgade og Axeltorv i centrum af København til Neroport-bygningen klos op ad Ørestad-stationen. Dén flytning sker allerede fra 1. oktober.

»Ørestad og Fairway House lever fuldt ud op til vores krav, og vores nye kontor er let tilgængeligt med placering tæt på lufthavn, Øresundstog, metro og motorvejsnet,« udtaler Q8-direktør Steffen Pedersen. For Q8 har nærheden til Sverige ekstra værdi, fordi en ændret organisation sidste år betød meget tættere samarbejde mellem de danske og svenske Q8-virksomheder.

Medvind til Ørestad

De tre beslutninger om at rykke teltpælene til Amager betyder endnu et skub fremad for udviklingen af Ørestad, der for 15-20 år siden bestod af åbne vidder og omkring 2030 skal have ikke færre end 60.000-80.000 arbejdspladser. I øjeblikket har den langstrakte, metrodækkede bydel virksomheder og institutioner med 12.000-13.000 job, anslår By & Havn, det offentlige udviklingsselskab, der ejer jorden.

De langsigtede planer omfatter også boliger med 20.000 beboere, og her viser friske tal fra Danmarks Statistik, at 8.500 havde bopæl i Ørestad per 1. juli – en fremgang på 1.000 indbyggere på et år.

Afhængig af konjunkturerne

To erhvervsmæglere vurderer, at udviklingen i Ørestad skrider fornuftigt frem. Markedsanalytiker Robin Rich fra CBRE svinger sig op til at give næsten topkarakteren ti på den nye syvtrinsskala.

»Der er lang vej endnu, men intentionerne har hele tiden været langsigtede. Udviklingen har tydeligt været konjunkturbetinget, og det første par år skete intet; kun offentlige institutioner som DR og IT-universitetet kom til. Omkring 2006-07 var der et kæmpe boom, og så gik alt i stå omkring 2010. Men setuppet har vist sig robust nok, særligt på boligsiden ligger Ørestad fint til, og det lykkes også at trække virksomheder til,« lyder skudsmålet fra Robin Rich.

En anden stor erhvervsmægler, EDC Poul Erik Bech, lægger sig en anelse lavere med syv-ti i karakter.

»Ørestad er ved at vinde frem, og det ser ud som om, at flere og flere internationale virksomheder søger derud, især på grund af lufthavnen og broen. Der er ved at brede sig en opfattelse af, at man godt kan bo i Ørestad, nok forstærket af, at livet i centrum ikke bliver lettere med flere ensrettede veje og flere veje, som bliver gjort smallere,« siger direktør Jørgen Jørgensen.

Byggeri trods krise

De senere år er der blevet bygget pænt, blandt andet fordi pensionskasser og andre investorer har udnyttet de lavere byggepriser, og der er meldt om flere store udflytninger.

Sidste år varslede Nordea et helt nyt hovedsæde i Ørestad Nord med cirka 2.000 ansatte, og tidligere i år fremlagde Nykredit planer om at samle 1.400 stabsjob i et nybygget kontorhus i Ørestad City, ligesom hotelkæden Cabinn vil udvide i Ørestad City.Og så sent som i juli kunne Berlingske fortælle, at tankerne om at udbygge indkøbscentret Field’s med et biografcenter nu bliver ført ud i livet.