Benhårde forhandlinger om banker venter

Regeringen og oppositionen står stejlt over for hinanden før fortsættelsen af de politiske forhandlinger om skærpede kapitalkrav til bankerne.

Foto: INTS KALNINS

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) kommer på ualmindeligt hårdt arbejde, når han om kort tid skal genoptage forhandlingerne om skærpede kapitalkrav til de største banker herhjemme.

Oppositionen fastslår, at man står meget langt fra hinanden, og at Henrik Sass Larsens meldinger om skrappe krav til de store banker skaber et vanskeligt udgangspunkt for forhandlingerne.

»Meldingerne skaber et besværligt politisk klima, og man kan frygte, at det vil trække i langdrag. Vi kan ikke blive enige om, at Danmark skal være frontrunner i EU. Vi vil vente på de toneangivende lande,« siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.

Henrik Sass Larsen fastslår, at han går ind til forhandlingerne med et ønske om, at Danmark går foran mange andre EU-lande med skærpede kapitalkrav til de store banker. Han mener, at det er vigtigt at sende et signal om stabilitet i den danske finansielle sektor, og at det vil skabe billigere funding for de danske banker.

»Det er jo ikke et spørgsmål om, at det koster noget at gå foran. Jeg vil mene, at det er en fordel at gå foran. For det betyder, at man får billigere funding, og at der er mere sikkerhed om tingene,« siger Henrik Sass Larsen.

Venstre: Vi vil ikke gå foran med krav

Både de Konservative og Venstre har dog længe fastholdt, at en hård dansk linje vil begrænse bankernes udlån og dermed væksten i hele samfundet.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at skabe vækst og arbejdspladser, og vi vil ikke være med til at gå foran med skrappe krav. Det er klart, at man som minister skal være opmærksom på at lytte til forligspartierne,« siger Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen.

Målet er et bredt forlig

De politiske forhandlinger om strammere kapital- og likviditetskrav brød midlertidig sammen før sommerferien på grund af stor uenighed om kravene til de største finanskoncerner – de såkaldte SIFIer, som er »too big to fail«.

Henrik Sass Larsen fastslår dog, at han går optimistisk ind til de nye forhandlinger, og at han går efter et bredt politisk forlig.

I bankernes interesseorganisation, Finansrådet, advarer direktør Jørgen Horwitz mod en skrappere kurs end andre EU-lande.

»Vi anbefaler, at vi i Danmark afventer, hvordan resten af Europa lægger sig i forhold til SIFI af hensyn til konkurrencesituationen for de danske pengeinstitutter,« siger han.

Jørgen Horwitz håber på et bredt forlig i Folketinget, da det »giver de bedste forudsætninger for langsigtede, stabile rammevilkår«.