Benhård investor: Microsofts topchef skal gå af nu

Steve Ballmer er den største trussel mod Microsofts aktie, siger manden, der forudså Lehman Brothers' kollaps.

Manden her, Microsofts topchef Steve Ballmer, hænger fast i fortiden og må ud nu, siger indflydelsesrig investor. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En indflydelsesrig investeringsfonds chef kræver Microsofts topboss Steve Ballmer fyret, fordi han sidder fast i fortiden.

Greenlight Capitals David Einhorn, som advarede om Lehman Brothers' økonomiske problemer, før investeringsbanken kollapsede, kræver, at verdens største softwarefirma skifter den øverste mand ud.

»Hans fortsatte tilstedeværelse er den største trussel mod Microsofts aktie,« siger David Einhorn, der - ligesom Steve Ballmer selv - er kendt for ikke at holde sig tilbage.

En anden skal have chancen

Han fremsatte udtalelserne på den årlige Ira Sohn Investment Research Conference i New York, USA, og fastslog, at det måtte være på tide »at give en anden chancen«. Dermed sagde han, hvad flere investorer har talt om uden for referat i nogle år. David Einhorn sagde desuden, at Microsoft må i gang med at finde strategiske alternativer for de områder, hvor virksomheden taber penge.

Steve Ballmer efterfulgte Microsofts medstifter Bill Gates på topposten i 2000.

Microsoft selv ønsker ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke at kommentere sagen.

Greenlight Capital, som har hjemme i New York, ejer 9,07 millioner Microsoft-aktier og købte i seneste kvartal 1,39 millioner. Samlet er de 230,2 millioner dollar værd.

Steve Ballmer, som er 55 år, er Microsofts næststørste aktionær med flere end 333 millioner aktier, svarende til omkring fire procent. Bill Gates, som stadig er bestyrelsesformand, ejer flere end 561 millioner aktier, svarende til 6,7 procent.

Mange problemer for Microsoft

Microsoft var engang USAs største virksomhed men blev sidste år overhalet af Apple, og i denne uge blev også IBM mere værd og skubbede Microsoft endnu et trin ned på listen. Samtidig er Microsoft presset af et dårligt PC-salg, hvilket betyder mindre salg af et af Microsofts guldæg, styresystemet Windows, som ligger på henved 90 procent af alle personlige computere i verden.

Samtidig flytter indtjeningen fra PC-verdenen til den mobile verden, og Microsoft har endnu ikke vundet markedsandele af betydning på det eksploderende marked for avancerede mobiltelefoner, hvor Apple og Google dominerer. På det andet store marked i vækst, tavlecomputerne, er Microsoft ikke-eksisterende. Det kniber også med at vinde markedsandele fra Google på markedet for internetsøgninger, hvor Microsofts søgemaskine, Bing, godt nok er nået op på en andel på 14 procent i USA på to år, men hvor Google uændret har 65 procent.

Microsoft-aktien er alene de seneste to uger faldet med seks procent, efter at Microsoft betalte 8,5 milliarder dollar - det største indkøb nogen sinde - for det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype.