Bendt Bendtsen strammer greb om kapitalfonde

To lovforslag skal sikre åbenhed og loyale direktioner hos selskaber, som kapitalfonde har fået kig på.

Bendt Bendtsen er på trapperne med to lovforslag omkring kapitalfonde.... Fold sammen
Læs mere
Økonomi- og erhervsminister Bendt Bendtsen (K) vil sikre rent trav, når kapitalfonde indleder en overtagelse af en virksomhed.

Ministeren er på trapperne med to lovforslag, som dels skal sikre en loyal direktion undervejs i forløbet, dels skal sikre åbenhed om den fremtidige udbyttepolitik.

Det første lovforslag er et forbud mod at det bydende selskab lover direktioner en såkaldt "stay-on-bonus" - et løfte om en bonus for at blive på posten -inden handlen er afsluttet.

Direktionerne har ikke den formelle magt til at gennemføre en transaktion. Men den formodes at have en stor indflydelse på processen.

Altså at direktionens holdning til en eventuel ny køber spiler en stor rolle, når en bestyrelse skal vurdere, om den skal acceptere et købstilbud eller ej. Hvis der blinker en gylden "stay-on-bonus" foran øjnene på en direktionen, så vil den formodentlig finde tilbuddet fra den interesserede byder attraktivt og vil måske være tilbøjelig til at råde besyrelsen til at acceptere buddet.

"Der må ikke herske tvivl om ledelsens loyalitet i forbindelse med en virksomhedshandel. De skal tjene deres nuværende ejeres interesser - ikke evt. nye ejeres," sagde Bendt Bendtsen onsdag på et presseseminar hos kapitalfonden EQT.

Det andet forslag handler om et oplysningskrav i forbindelse med virksomhedshandler. Den købende virksomhed skal forpligtes til at oplyse om, hvorvidt den har planer om at udbetale store udbytter.

Partner i EQT i Danmark Ole Andersen kan umiddelbart godkende det første af forslagene.

"Med hensyn til et forbud mod "stay-on-bonus", så er det almindelig sund fornuft, at direktionen naturligvis skal tjene deres nuværende ejere. Så det lovforslag er vi helt med på," siger Ole Andersen.

Til gengæld er han mere i tvivl om det andet forslag.

"Når det gælder åbenhed omkring udbyttebetaling, så ved jeg ikke, hvad jeg skal sige til det endnu. Som udgangspunkt kan vi godt fremlægge vores planer med hensyn til den overordnede kaptalstruktur. Men jeg er usikker på, hvor detaljerede, vi kan være.

I øvrigt kan jeg have svært ved at se formålet med at informere yderligere om evt. udbyttebetaling," siger Ole Andersen.

Bendt Bendtsen regner med, at de to lovforslag kommer i høring i løbet af de første måneder af året.