Bella Center og »Det sorte tårn« i stor fusion

Bella Center overtager Crowne Plaza - også kendt som Det sorte tårn - og skaber hotel- og konferencekoncern. Stordriftsfordele skal rette op på turbulent tid med underskud og milliardgæld.

Bella Center og Crowne Plaza Copenhagen Towers er fra årsskiftet slået sammen til én samlet hotel- og konferencekoncern. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASMINA NIELSEN

Bella Center og Crowne Plaza Copenhagen Towers er fra årsskiftet slået sammen til én samlet hotel- og konferencekoncern med en årlig omsætning på over 750 millioner kroner og med over 500 ansatte.

Formelt bliver Crowne Plaza-hotellet i Ørestad Syd - også kendt som Det sorte tårn fra regeringsforhandlingerne i efteråret 2011 - overtaget af Bella Center, der ud over det store konferencemekka på Amager omfatter Bella Sky Comwell-hotellet og Forum på Frederiksberg. Det britiske investeringsselskab Solstra er storaktionær i Bella Center og ejer samtidig Crowne Plaza.

»Konsolideringen af disse to investeringer er et naturligt skridt. Vores langsigtede strategi er at skabe en markedsledende operatør med flere betydende enheder under internationale, anerkendte brands,«  udtaler Solstra-partner Oscar Crohn i en pressemeddelelse.

Læs også: Brancheanalyse: Kursus- og konferencentre bløder på bundlinjen

Bella Center, med Skandinaviens største hotel og det kæmpe kongres- og messecenter, skal udgøre hjørnestenen i den nye virksomhed med næsten 1.200 hotelværelser, 150 møde- og konferencelokaler og konferencefaciliteter med plads til over 30.000 gæster.

Solstra håber med fusionen at tiltrække flere konferencer og flere hotelgæster - og det kan være tiltrængt. Generelt har hotellerne i hovedstaden lidt under hård priskonkurrence - efter massiv udbygning og dertil lige en langstrakt finanskrise.

Samtidig blev Bella Centers byggeri af Bella Sky-hotellet dyrere end ventet, og begge fusionerede selskaber havde underskud i 2012 og kæmper desuden med stor gæld.

Veteran i bestyrelse

Fusionen betyder også, at Mr. Bella Center - Arne Bang Mikkelsen - efter næsten et kvart århundrede stopper som direktør og træder ind i bestyrelsen. Han fyldte i sommer 70 og meldte sig dengang over for Berlingske Business klar til flere år på posten og til nye byggeprojekter. Han kommer til Bella Center, da det flyttede fra Bellahøj til nyeopførte lokaler på Amager i 1975 og overtog direktørstolen i 1992.

Topchef for det nye, fusionerede Bella Center bliver 48-årige Allan L. Agerholm, som hidtil har været administrerende direktør for Crowne Plaza.

Solstra har den britisk-pakistanske rigmand Alshair Fiyaz som storaktionær. Solstra overtog efter finanskrisen blandt andet Magasin og Illum og har gradvist solgt bygninger og selve forretningerne fra - så sent som mandag blev Magasin du Nord-bygningen på Kongens Nytorv afhændet for formentlig op imod to milliarder kroner til ATP og PensionDanmark.