Bekymring om Amazon-stifters køb af »The Post«

It-milliardæren Jeff Bezos køb af The Washington Post vækker både bekymring og begejstring. Mediefolk frygter for avisens kvalitet og politiske linje, mens erhvervsfolk roser købet.

Avisen The Washington Post er blevet solgt til en af USAs rigeste mænd, Jeff Bezos. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Hvad betyder det for en af USAs - ja en af verdens - mest legendariske aviser, at den er blevet købt af en it-milliardær?

Det er en af de spørgsmål, der i øjeblikket bliver diskuteret heftigt i akademiske kredse, i mediebranchen og i det politiske liv i USA.

Den amerikanske avis The Washington Post - eller bare »The Post« i daglig tale - fik nok sin store internationale berømmelse, da avisens journalister stod bag afsløringer i den såkaldte Watergate-sagen i starten af 70erne, der endte med at fælde daværende præsident Nixon. 

Presset af branchevilkår

Men end ikke journalistisk hæder har kunne friholde avisen for de problemer, hele avisbranchen står overfor, med faldende oplagstal og annonceindtægter. Det vidner avisens driftsunderskud sidste år på 53,7 millioner dollar (300 millioner kroner) blandt andet om.

Alligevel kom det som noget af et chok for mange, da det i går blev afsløret, at Graham-familien - som siden 30erne og gennem flere generationer har ejet avisen - har valgt at sælge til stifteren af it-butikken Amazon, multimilliardæren Jeff Bezos.

Selvom Bezos har udtalt, at han har stor respekt for avisens uafhængighed, og derfor ikke har ambitioner om at ændre på hverken den politiske linje eller ledelse, så er der allerede nu heftige spekulationer om, hvad købet vil betyde for avisens fremtid, kvalitet og journalistiske linje. 

Chokeret og forundret

Professor i kommunikation ved American University, Jill Olmsted gav over avisen udtryk for, at hun var i chok, forundret og bekymret.

»Jeg tror, at hvem som helst bliver nødt til at have nogen bekymringer, fordi der kommer nye folk til, uanset at de bibeholder det samme lederskab lige nu. Det er kun logisk at forestille sig, at der kommer til at være forandringer«

En af de bekymringer, der bliver luftet i øjeblikket er, om Bezos kunne finde på at bruge en af landets mest indflydelsesrige medieplatforme til at fremme sine politiske interesser. 

Spørgsmålstegn ved politiske interesser

Selvom IT-milliardæren ikke åbent har erklæret sig som hverken republikaner eller demokrat, så har han gennem årene doneret flere penge til demokraterne.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har Bezos tidligere mødt præsident Obama, han har åbent støttet de to demokratiske senatorer, Patty Murray og Maria Cantwells valgkampe, og han anses også som ret liberal, fordi han støtter homoseksuelle ægteskaber.

Andre peger på, at købet af avisen til en pris på 250 millioner dollar (1,4 milliarder kroner) - som er et greb i lommen for Bezos, der ifølge Forbes er cirka 100 gange så meget værd - simpelthen handler om at gøre det, som milliardæren gør bedst - at tjene penge. 

Synergier mellem Amazon og The Post

Den amerikanske medieekspert, Alan Mutter argumenterer for, at der er gode synergier mellem at have en af verdens største netbutikker og en af de mest anerkendte aviser, og vurderer at The Posts netavis kan blive en stor ny platform til salg og reklame.

»Han opfandt internetreklamer. Tror du ikke, at der kommer til at være internetreklamer på hver eneste side af »Washington Post?«, siger han i et interview med avisen selv.

Mutter mener også, at Bezos vil kunne overføre Amazons erfaringer med at tracke brugernes præferencer. De fleste medieselskaber prøver i et eller andet omfang at registrere, hvor deres læsere kommer fra. Men Amazon har langt mere specialiserede metoder til at analysere og spore sine brugeres præferencer for at finde, hvad de måske vil være interesserede i at købe.

Hvis de værktøjer kan integreres i The Posts univers, vil det ifølge medieeksperten have store perspektiver

»Nyhedsaviser har været komplet retarderede i forhold til at lære alt om deres brugere. Amazon er en mester til det,« siger Mutter til Washington Post. 

Tidligere AOL-chef: Fantastisk styrmand

Også fra tidligere topchef hos netavisen AOL, Ted Leonis er der anerkendelse over Bezos nyerhvervelse.

»Det her er en meget smart transaktion. Jeff Bezos er en af de klogeste forretningsfolk i verden og en af de rigeste individer på planeten. Han bliver en fantastisk styrmand for denne medievirksomhed,« siger han til Washington Post.

The Washington Post vil i forbindelse med købet blive gjort privat og afnoteret fra børsen. Avisens aktie steg i gårsdagens handel med 1,5 procent og er steget yderligere fem procent i efterhandlen.