Bekymring for voksende TDC

Telegiganten vil fra 2018 sælge YouSee- og erhvervs- produkter til kunder på energiselskabet Eniigs fibernet. Men frygten for, at det gamle monopol bliver endnu større, breder sig.

Arkivfoto: Telegiganten vil fra 2018 sælge YouSee- og erhvervs- produkter til kunder på energiselskabet Eniigs fibernet. Men frygten for, at det gamle monopol bliver endnu større, breder sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Danmarks største telekoncern er med konkurrencekortet i hånden ved at udvide sit spillefelt betydeligt, samtidig med at den køber konkurrenter op, inden de når at blive så store, at konkurrencemyndighederne skal sige god for opkøbene.

TDC indgik tirsdag aftale om fra 2018 at rykke ind på det nord- og midtjyske energiselskab Eniigs fibernet og sælge YouSee- og TDC Erhverv-produkter til de foreløbig 105.000 fiberkunder dér.

»Det er et rigtigt godt træk af TDC, som får adgang til en ny kundebase på hurtigt fibernet. TDC har mange kommercielt stærke produkter og vil kunne vinde mange af de nye kunder, fordi de øvrige udbydere kan have svært ved at matche TDCs produkter. Det vil næppe bremse udfordringerne for YouSee, hvis egne kunder udviser meget stor lyst til at forlade butikken, men det vil agere modvægt,« siger Morten Imsgard, senioranalytiker hos Sydbank med tæt fokus på telebranchen.

Han forventer at se flere TDC-aftaler med de tidligere dødsfjender i energisektoren, som i over ti år har brugt milliarder af kroner på at lægge fiberkabler i jorden for at konkurrere mod TDCs monopol.

»TDC forsøger at rykke, hvor koncernen selv har den dårligste dækning. Jeg er i tvivl om, hvordan konkurrencemyndighederne vil betragte aftalen. Selv om TDC bliver mere dominerende end i dag, skaber aftalen faktisk mere konkurrence til glæde for kunderne, altså væk fra monopolstatus i de områder, og samtidig er TDC tvunget til at åbne sine egne net for konkurrenterne,« siger Morten Imsgard.

Også Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, ser både positive og truende perspektiver.

»Det er positivt for forbrugerne, at de får et valg mellem flere indholdsudbydere på deres højhastighedslinie – det skal alle forbrugere have. Men hvis det yderligere cementerer den markedsmagt, som YouSee/TDC har, kan det være problematisk. I hvert fald må det hæve kravene til en velfungerende adgang for YouSees konkurrenter på YouSees eget kabelnet,« siger han.

TDC har på på et år mistet 70.000 TV-kunder og 22.000 inter- netkunder. Alene det seneste halve års TV-kundetab har kostet TDC 30 millioner kroner i mindre overskud, viser seneste regnskab. Samtidig kæmper TDC mod strømmen, hvor stadig flere klarer sig med den lille – og billigste – TV-pakke, nemlig nu 34,6 procent af TDCs 1,3 millioner TV-kunder, mens kun 32,3 procent har den for TDC altafgørende TV-boks, som gør det muligt for telegiganten at sælge ekstra tjenester til TV-skærmen.

TDCs aftale med Eniig vil give Danmarks fjerdestørste TV-udbyder og tredjestørste internetudbyder, Waoo, som ejes af en række energiselskaber, konkurrence.

»Selvfølgelig er konsekvensen, at vi får konkurrence og ikke er de eneste, men vi konkurrerer med YouSee, og vi ændrer ikke vores forventninger til 2018 og 2019 på denne baggrund. Vi tror stadig, at vi er de stærkeste gennem vores TV-pakkeløsninger, installationshjælp til trådløst net, sikkerhedspakke m.m. Desuden går vi ind på andre fibernet, først TDCs i Nordsjælland, men også øvrige steder, hvor fiber er tilgængelig, heriblandt hos Stofa (ejet af Sydenergi/SE, red.), som nu også åbner,« siger Jørgen Stensgaard, administrerende direktør for Waoo.

Trusler om tvangsåbning af net

TDC er i kraft af sin størrelse blevet pålagt at åbne for både fastnet, kabel-TV-net og fibernet, så konkurrenter kan leje sig ind, og myndighederne kontrollerer priserne. Politiske trusler om tvangsåbning har fået energiselskaberne til at melde, at de alle vil åbne deres net.

Waoo indgik tirsdag aftale om at få alle Viasats kanaler og streamingtilbud med i sine TV-pakker, og Jørgen Stensgaard forventer i år at føje 10.000-15.000 nye TV-kunder til de 145.000 eksisterende. Omvendt sagde Stofas administrerende direktør, Ole Fruekilde, tirsdag på en konference om fremtidens bredbånd, at Stofa har »et årligt omsætningsfald på omtrent ti procent« og oplever »et markant fald i antallet af TV-kunder, ligesom vi også i 2018 kigger mod et ret markant fald af TV-kunder«.

TDC, som presses på omsætning og overskud, har i flere år købt op, senest mobiludfordreren Plenti, hver gang inden omsætningen i selskaberne nåede den magiske grænse, som kræver konkurrencemyndighedernes godkendelse.