Begyndelsen på enden for Carlsberg som EM-sponsor?

ANALYSE

Korruptionssagerne i toppen af det internationale fodboldforbund FIFA kan blive den sidste dråbe, der får ølbægeret til at flyde over hos Carlsberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Korruptionssagerne i toppen af det internationale fodboldforbund FIFA kan blive den sidste dråbe, der får ølbægeret til at flyde over hos Carlsberg og får den danske bryggerikæmpe til at trække stikket på sit mangeårige sponsorat af UEFA, som netop nu afvikler EM i fodbold i Frankrig.

Carlsberg har siden slutningen af 1980erne været en af hovedsponsorerne af fodbold-EM og har siden dengang postet hundredevis af millioner af kroner i det prestigefyldte sponsorat.

Men hvad er afkastet i grunden på det dyre sponsorat, som her i den aktuelle slutrunde vurderes at koste Carlsberg ca. 400 mio. kroner?

Det spørgsmål stiller de nu sig selv internt i Carlsberg. Carlsbergs nye, hollandske topchef Cees ’t Hart har en helt anden og meget mere usentimental tilgang til sponsorater end tidligere topchefer i bryggeriet, der ikke har sat spørgsmålstegn ved sponsoratet. Han går mindre op i fodboldsponsoratet som institution og vil ikke bevare den 28 år lange relation mellem Carlsberg og UEFA for enhver pris.

Han ser meget mere kynisk på, hvad Carlsberg og virksomhedens investorer i sidste ende får ud af den meget store investering, det er for Carlsberg at være hovedsponsor af EM.

Derfor forlyder det også, at Cees ’t Hart blev rasende, efter at han havde sendt det første brev. For UEFA-toppen svarede ikke på Carlsberg-bossens bekymringer i første omgang. Det fik Hart til at forfatte et nyt brev, hvori han angivligt i endnu tydeligere vendinger udtrykte sin bekymring om, om korruptionssagerne fra FIFA kunne brede sig til søsterorganisationen UEFA, og krævede et svar.

Over for en topchef, der i forvejen er skeptisk over for det dyre sponsorat, virker det som et selvmål for UEFA, hvis de ønsker at bevare Carlsberg som sponsor. Efter andet brev fra Hart til UEFA var der dog angiveligt hul igennem, og UEFA-toppen tog sig tid til at svare. Men om det så betyder, at alt er fryd og gammen mellem storsponsoren og fodfoldforbundet er uvist.

Sikkert er det til gengæld, at Carlsberg allerede til efteråret, når det igangværende EM er overstået, går i nye forhandlinger med UEFA. Her tager de en ny armlægning om, hvorvidt Carlsberg skal være sponsor ved EM i 2020. Carlsberg-toppen er på forhånd skeptisk. For første gang i mange år er det slet ikke givet på forhånd, at Carlsberg forlænger aftalen. For prisen er blevet for høj, og det hjælper ikke ligefrem på det, at pengene så ryger i fodboldbossernes egne lommer. Den bekymring kan Cees ’t Hart så tage med til forhandlings­bordet i et forsøg på at holde prisen på det næste sponsorat nede, hvis han altså overhovedet er interesseret i, at Carlsberg skal være EM-sponsor.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om Carlsberg-bossen så tør give slip på sponsoratet, når det kommer til stykket. De globale ærkerivaler AB-Inbev og Heineken sidder på de andre store fodboldbegivenheder, henholdsvis VM i fodbold og den europæiske Champions League. Dertil kommer, at fodbold-EM i 2020 højst utraditionelt skal afholdes i 13 forskellige europæiske byer i 13 forskellige lande, herunder i København i Danmark.

Det kan måske tale for, at Carlsberg tager en runde mere som storsponsor, da eksponeringen bliver endnu mere markant i hele Europa og for første gang også på den danske hjemmebane.