Bedring i landbruget mindsker bankers risici

Den forventede bedring i landbruget vil ikke nødvendigvis betyde, at bankerne åbner ekstra op for tegnebogen og udsteder markant flere lån til landmændene.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer bankanalytiker hos Carnegie, Asbjørn Mørk, over for Ritzau Finans.

»For at være helt ærlig tror jeg ikke, at der vil komme et udlånsboom. De fleste banker vil se på det her som en måde, hvor de kan få nogle af de penge tilbage, de har ude at svømme. Mange af bankerne har jo været med til at finansiere underskuddet i landbruget de sidste 2-5 år. Nu begynder man så måske at kunne se en ende på noget af det,« lyder vurderingen fra Asbjørn Mørk.

En indkomstprognose viser, at heltidslandmændene i 2013 vil kunne notere et driftsoverskud, før ejerens aflønning og egenkapital, på godt 810.000 kr., mens det i 2014 forventes at stige yderligere til 921.000 kr. Det viser tal fra Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer.

Selvom der tales om et historisk højt niveau mener bankanalytikeren, at det stadig er begrænsede størrelser i aflønning til landmanden.

Landmændene har i mange år investeret for lidt i deres produktionsapparat. De har afskrevet mere, end de har investeret, og har dermed et for dårligt produktionsapparat i forhold til, hvad de skal have fremadrettet, vurderes det af Asbjørn Mørk.

»Samtidig har vi fået en masse nye EU-reguleringer ind, der gør, at der er et investeringsbehov, som er forholdsvist stort. Det tror jeg ikke, man skal være uopmærksom på i den her sammenhæng,« siger han.

Analytikeren bemærker, at mange banker har udtrykt ønske om at nedbringe deres eksponering mod landbruget, men at deres samlede udlån til sektoren faktisk er steget de sidste par år på grund af, at de har været nødt til at finansiere underskud eller nødvendige investeringer.

»Meget af det her er drevet af et spørgsmål om at bearbejde kreditkvaliteten, mere end af lyst til øget eksponering mod landbrug. Jeg tror mest af alt, at det vil være godt for banker, som kan få nogle af deres sikkerheder tilbage og nogle lavere tab. Men jeg tror ikke, at de har stor interesse i at øge eksponeringen dramatisk,« siger bankanalytikeren fra Carnegie.