Bedre betingelser for danske iværksættere

Det er blevet lettere at være iværksætter i Danmark de seneste år. Men set med internationale briller er danske iværksætteres betingelser dog stadig middelmådige - og der er langt op til verdenseliten, viser rapport, der offentliggøres i dag.

Jante-loven har mistet lidt af sit tag i danskerne. Der er kommet mere prestige i at starte egen virksomhed. Og det politiske fokus på iværksætteri er blevet markant større.

Derfor er det i dag lettere at starte og drive egen virksomhed, end det har været i flere år. Det konkluderer den danske del af undersøgelsen Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2006, som offentliggøres i dag.

»Vi kan se, at betingelserne for iværksætteri er blevet bedre. Det drejer sig både om de kulturelle og de institutionelle betingelser. På kultursiden er der kommet mindre Jante-lov og større fokus på individuelle præstationer. Vi er som befolkning begyndt at værdsætte iværksætterne mere. Og med hensyn til de institutionelle rammer, så er mulighederne for finansiering af egen virksomhed blevet bedre. Og det samme gælder regeringens iværksætter-politik,« siger Thomas Schøtt, lektor på Syddansk Universitet.

Stadig middelmådig

Han er ansvarlig for den undersøgelse af danske iværksætteres vilkår, der indgår i den internationale GEM-undersøgelse. Ifølge undersøgelsen er der forbedringer at spore på næsten alle parametre.

Trods forbedringer over en bred front ligger Danmark kun i midterfeltet, hvis man sammenligner med iværksættervilkårene i andre industrialiserede lande.

»Vi har forbedret os på mange måder, men det har alle de lande andre også. Så vi har ikke rykket os op af rangstigen, og vi er stadig langt fra eliten. Set i forhold til f.eks. USA og Island, hvor ti procent af den voksne befolkning er involveret i iværksætteri, har vi langt igen, for hos os er det kun fem procent. Hvis vi virkelig skal rykke og indfri regeringens ambition om at være et elite-land for iværksættere, så skal vi forbedre betingelserne markant,« siger Thomas Schøtt.

Han peger på en endnu mere iværksættervenlig kultur og større fokus på iværksætteri i uddannelsessystemet som vejen op af ranglisten. Men han understreger, at Danmark ikke bliver et elite-land foreløbig.

»Det er et langt, sejt træk. Det er urealistisk, at vi når op i eliten på et enkelt årti. Det vil tage mange årtier, hvis det overhovedet lykkes,« siger han.

Ikke tilfredsstillende

I Dansk Industri vækker undersøgelsens resultat både glæde og bekymring.

»Det er simpelthen så dejligt, at de initiativer, der bliver taget for at forbedre iværksætternes vilkår, nu viser sig at virke. Vi bevæger os i den rigtige retning. Men når målet er, at vi skal være blandt de bedste iværksætternationer, så der en plads i midten af det internationale felt selvfølgelig ikke tilfredsstillende,« siger entreprenørchef Tina Donnerborg.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen hæfter sig ved, at det ifølge undersøgelsen går fremad på alle områder.

»Men vi kan hele tiden gøre det bedre. Derfor vedtog vi i efteråret med et bredt flertal i Folketinget at afsætte 350 mio. kr. til innovation og iværksætteri i 2007, og de næste år bliver det forhøjet til 400 mio. kr. Derudover er vi netop gået i gang med en forbedret rådgivningsindsats i vores iværksætterhuse i tæt samarbejde med kommuner, regioner og erhvervsliv,« siger han.

Ifølge Thomas Schøtt er det urealistisk, at Danmark kommer op i iværksætter-eliten foreløbig. Hvad er din kommentar til det?

»Så negativ er jeg ikke. Jeg tror, vi har de kompetencer, der skal til - og en økonomi, der er stærk nok til at investere i fremtiden,« siger Bendt Bendtsen.