Bedrageri for halv milliard for retten

Tidligere topfigur i århusiansk erhvervsliv John Rasmussen - tidligere Trolle - skal på anklagebænken i morgen tiltalt for bedrageri.

John Rasmussen, stifter af Memory Card Technology. Dette billede er fra 2000 - fra dengang han hed Trolle til efternavn. Foto. Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Københavns Byret bliver rammen om endnu en bedragerisag i den tunge ende af skalaen, når John Rasmussen, tidligere Trolle, i morgen indtager anklagebænken sammen med to andre tiltalte.

Sagen har en straframme på otte år, og anklageren afkræver desuden John Rasmussen en bøde på 1 mio. kr.

Sagen har været efterforsket i cirka fire år, og i det første forhold tiltales Rasmussen og en af de andre tiltalte for "svigagtigt" at have fået en række banker til at give John Rasmussens daværende virksomhed Memory Card Technology, MCT, lån på over 820 mio. kr.

Men lånet var ifølge anklageskriftet baseret på kunstigt høje tal for både varelager og omsætning, og dermed blev bankerne lokket til at give lån på falske forudsætninger. Da virksomheden efterfølgende gik konkurs den 28. september 2001 led bankerne et tab på mindst 454 mio. kr.

En del af sagen har et mere kuriøst tilsnit. Den handler om sejlbåden Anna II til en værdi af mindst 4,7 mio. kr., som John Rasmussen gav til en anden tiltalt, som er beskyttet af navneforbud.

Ved at forære båden bort har John Rasmussen angiveligt snydt konkursboet for værdien af båden.

Luksussejlbåden vakte på et tidspunkt opsigt i Århus Havn, men blev siden flyttet til udlandet, hvor den på et tidspunkt blev set i Italien.

Sideløbende med straffesagen kræver konkursboets kuratorer med advokat Per Magid, Advokatfirmaet Jonas Bruun i København, i spidsen mindst 100 mio. kr. i erstatning af den tidligere ledelse og de tidligere revisorer fra to af verdens største revisionsfirmaer, PricewaterhouseCoopers og Ernst & Young.

Revisorerne er stævnet ved Vestre Landsret sammen med John Rasmussen, den tidligere bestyrelsesformand, erhvervsmanden Kjeld Ranum, og den øvrige bestyrelse, der bl.a. tæller den århusianske erhvervsadvokat og lokalformand for Dansk Arbejdsgiverforening, Niels Opstrup, Advokatfirmaet Delacour. Men sagen afventer udfaldet af straffesagen.

John Rasmussen er i dag adm. direktør i den belgiske producent af hukommelsesmoduler, Memory Corp. i Antwerpen med datterselskab i Århus.