Bedemænd satser på internetsalg

En samling bedemænd vil åbne 35 nye bedemandsforretninger med stort fokus på salg via nettet. Brancheorganisationen Danske Bedemænd føler sig ikke truet af udmeldingen.

Det er de tre bedemænd Per Holm (tv), Jens-Jørn Thomsen (th) og Jan Fohlmann, der står bag konceptet DanskeBegravelser.dk. Et koncept, der indebærer en ny bedemandsuddannelse og et større fokus på begravelser arrangeret over nettet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget foregår efterhånden over internettet. Bankoverførsler, indkøb og nu også forberedelserne til en begravelse. Internettet graver sig nu for alvor ind i bedemandsbranchen. En ny kæde af bedemandsforretninger ved navn DanskeBegravelser.dk vil inden for de næste to år åbne 35 nye bedemandsforretninger - og her skal internetdelen fylde meget mere.

Per Holm, der er bedemand hos online begravelsesforretningen BedreBegravelse.dk, er en af udviklingerne bag DanskeBegravelser.dk. Ifølge ham har det været nødvendigt at åbne nogle fysiske butikker for at komme ordentligt ud på markedet og gøre sig synlige.

»Vi vil gerne udbrede vores internetforretning. Internettet udvikler sig, og internethandlen stiger. Det skal vi være en større del af. Med de her butikker har vi en chance for at hente nogle kunder ude, hvor det er mere lokalt,« siger han.

Trussel mod traditionen?

Selv om internethandlen stryger af sted på mange områder, så har det ikke vokset sig helt fast i bedemandsbranchen endnu. De traditionelle butikker står stadig for størstedelen af begravelserne og bisættelserne i Danmark.

Derfor mener Axel Jørgensen, der er Business Manager i brancheforeningen Danske Bedemænd, heller ikke, at internetkonceptet er en stor trussel for deres cirka 280 medlemmer.

»Jeg mener ikke, at markedet er modent til det. Der er en traditionsbunden kultur, hvor folk er meget fokuseret på den personlige kontakt gennem en bedemand,« siger han.

Men han vil ikke begrave tanken om, at de mange bedemænd på et tidspunkt må følge med internetbølgen.

»Vi følger da løbende udviklingen, og vi er omstillingsparate i vores brancheforening til at gå ind og tage konkurrencen op. Men vi er ikke interesseret i at gå ud og tilbyde nogle løsninger, som der ikke er efterspørgsel efter,« pointerer han.

Nettet former flere muligheder

Nogle har behov for at tale længe med en bedemand. Andre vil bare have det overstået. Og de forskellige behov, mener Per Holm, at de nye butikker er bedre til at imødekomme. Her vælger folk selv, hvilken rolle bedemanden skal have.

Og det kommer også til udtryk i prisen. Jo mere man selv klarer over nettet, jo billigere bliver det. Vil man have en fysisk samtale med bedemanden, så skal man betale ekstra. Ifølge Per Holm kan DanskeBegravelser.dk tilbyde nogle lavere priser, hvis kravene altså er sparsomme.

Men Axel Jørgensen mener ikke, at det er prisen, der er afgørende for danskerne, når de skal arrangere en begravelse for deres nærmeste.

»De mennesker, som vi er i kontakt med, er folk, der ønsker, at bedemanden hjælper og støtter dem i processen. Det er de fleste parate til at betale for. En begravelse kan ikke gøres om, og derfor er det simpelthen så vigtigt for folk, at tingene fungerer perfekt,« siger han.

Alle kan blive bedemænd

Et vigtigt led i åbningen af de mange bedemandsforretninger er uddannelse. Ejerne af de nye butikker skal nemlig have deltaget i en ny bedemandsuddannelse, som kursuscentret Udviklingscenter Syd skal stå for.

Ifølge Per Holm er den seks uger lange uddannelse anderledes i forhold til den, som Danske Bedemænd lige nu tilbyder. Den har nemlig også fokus på forretningsrollen i arbejdet som bedemand.

»Vi vil gerne have nogle bedemænd på markedet, der er fortrolige med moderne edb-systemer. De lærer om moderne markedsføringsteknik, om hvordan man styrer en virksomhed og gør det bedre og billigere for de efterladte,« siger han og forklarer, at det er essentielt i forhold til at skulle drive en bedemandsforretning med fokus på internethandel.

Ifølge kursuschef Per Birkelund er den nye uddannelse tilgængelig for alle. Og det er en af grundene til, at de er gået med på ideen.

»Når der er en branche, der efterspørg en branchespecifik uddannelse, så ligger det i vores gener, at vi går ind i en dialog. Vi kan se, at der er et hul, fordi der indtil nu har været noget brancheeksklusivitet. Det hul vil vi gerne været med til at fylde op,« siger han.

De første folk begynder på uddannelsen den 4. november, og ifølge Per Holm vil de første butikker åbne i det nye år - alt efter, hvor mange, der ønsker at kaste sig ud i en karriere som ejer af en bedemandsforretning.