Bedemænd i bitter krig om begravelser på nettet

COOP vil alligevel ikke samarbejde med et online bedemandsfirma efter protester fra lokale bedemænd.

Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Supermarkedskæden COOP har med kort varsel ophævet en samarbejdsaftale med landets første online bedemandsfirma, BedreBegravelse.dk. Det sker med henvisning til, at der har været protester i medlemskredsen, skriver Politiken.

- Jeg er rasende, for jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er vores konkurrenter, de lokale bedemænd, der har formået at forpurre dette samarbejde, siger Per Holm, der ejer og driver BedreBegravelse.dk.

Næppe var samarbejdsaftalen kommet i hus, før COOP-ledelsen modtog et protestbrev fra foreningen Danske Bedemænd, der organiserer en stor del af de lokale bedemandsforretninger, og som kæmper indædt for at holde kunderne væk fra Per Holms internetkonkurrent.

I brevet gør Danske Bedemænd det klart for COOP, at der formentlig vil komme en stribe klagesager mod internetfirmaet:

- Helt grundlæggende tager vi i brancheforeningen stærkt afstand fra tilbud, der kategoriserer begravelser på samme måde som discount dagligvarer. Det er efter vores opfattelse udtryk for en manglende situationsfornemmelse, hvor en familie skal lægge rammerne for den endelige afsked med en kær slægtning eller ven. Med en discountbegravelse er risikoen stor for, at afdødes egne ønsker og selve håndteringen af begravelsen kan gå grueligt galt og efterlade de pårørende med et uudsletteligt dårligt minde om en sidste afsked, som de aldrig vil kunne gøre om, hedder det ifølge Politiken i brevet, der er underskrevet Danske Bedemænds landsformand Knud Larsen.

Per Holm er rystet. Hans firma har nu håndteret 1.500 begravelser i de halvandet år, det har eksisteret - og der har endnu aldrig været en klage, siger han.

Formanden for Danske Bedemænd, Knud Larsen, understreger, at det er budskabet om, at kunderne altid kan spare 5.000 kroner på Per Holms billige begravelser, der har fået foreningen til at reagere:

- Det er en forkert oplysning, og når det så bliver blæst ud i COOPs medlemsforening, er det klart, at det presser de små bedemænd, siger han.