Bech-Bruun-partner tæt på fyret BDO-revisor

Hellerup Finans’ bestyrelsesformand indtil for to uger siden, advokat Steen Puch Holm-Larsen, og selskabets nu fyrede BDO-revisor Tonny Løbner har en fælles broget fortid i ejendomsbranchen.

Investeringsselskabet Hellerup Finans. Philip Heymans Alle 3, 4. Sal, 2900 Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hellerup Finans’ nu fyrede BDO-revisor, Tonny Løbner, er en gammel kending af Hellerup Finans’ bestyrelsesformand indtil for ganske nylig, Bech-Bruun-partner Steen Puch Holm-Larsen. De to har arbejdet sammen i ejendomskoncernerne Investea og Scandinavian Properties, som flere gange under finanskrisen led den tort at få regnskaber kontrolleret og korrekset af Finanstilsynet.

Tonny Løbner fik desuden en bøde på 75.000 kr. i Revisornævnet i 2013 for bl.a. overtrædelse af god revisorskik ved revidering af regnskaberne i de to koncerner i en periode, hvor Steen Puch Holm Larsen sad i bestyrelsen begge steder.

Personkredsen omkring det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans med topchefen Torben Jensen i spidsen hænger således mere sammen end først antaget. Den nu fyrede BDO-revisor Tonny Løbner har i flere år arbejdet sammen med advokat Steen Puch Holm-Larsen, som fortsat sidder i bestyrelsen i Hellerup Finans, selv om han angiveligt ikke længere er formand.

Tonny Løbner var revisor i flere af den tidligere rigmand Hans Thygesens ejendomsselskaber i Investea- og Scandinavian Properties-koncernerne samtidig med, at Steen Puch Holm-Larsen sad i bestyrlesen.

I 2010 gennemførte Finanstilsynet (det daværende Fondsrådet) en regnskabskontrol af Scandinavian Properties’ årsrapporter for 2008 og 2009 og gav selskabet en påtale, fordi selskabet ikke overholdt årsregnskabsloven og internationale regnskabsstandarder.

I 2010 var Finanstilsynet (Fondsrådet) på færde igen og påbød selskabet at klassificere nødlidende prioritetsgæld som kortfristede forpligtelser. Revisor dengang var Tonny Løbner, mens Steen Puch Holm-Larsen var næstformand og senere formand for bestyrelsen fra 2008 til 2010.

Steen Puch Holm-Larsen var også næstformand i Investea-koncernens datterselskab German High Street Properties. I 2011 gennemførte Finanstilsynet (Fondsrådet) en kontrol af German High Street Properties’ årsrapporter for 2009 og 2010 og tvang i 2011 selskabet at udsende korrigerede regnskabstal for 2010.

Den ansvarlige revisor var Tonny Løbner, og Steen Puch Holm-Larsen havde på det tidspunkt siddet i bestyrelsen i German High Street Properties i to år. Advokaten forlod selskabets bestyrelse kort før, German High Street Properties måtte udsende korrigerede regnskabstal i maj 2011.

Hellerup Finans har siden 2010 brugt BDO som revisor, men i seneste regnskabsår skiftede det omstridte investeringsselskab fra to BDO-revisorer i København til Tonny Løbner, som hører til hos BDO i Esbjerg samt hans kollega Henning K. Nielsen fra BDO i Herning.

Udover at revidere Hellerup Finans’ seneste årsregnskab har Tonny Løbner spillet en central rolle i forbindelse med Hellerup Finans’ markedsføring af unoterede aktier til private i 2015. Salgsmaterialet inkluderer en vurderingsberetning fra Tonny Løbner, der blåstempler værdien af aktierne. I sidste uge fyrede BDO både Hellerup Finans som kunde og Tonny Løbner som revisor.

I sin tid som revisor for Investea var Tonny Løbner tilknyttet PWC i Esbjerg. I starten af 2012 skiftede han til BDO i Esbjerg, hvor han som 42-årig blev udnævnt til partner i BDO Real Estate Group. BDO fortalte dengang i en præsentation af den nye partner, at Tonny Løbner hovedsagelig arbejdede med ejendomsselskaber, investeringsselskaber, udbudsprojekter, sol- vind- og andre alternative energiselskaber, nationalt som internationalt.

Steen Puch Holm-Larsen oplyste i forrige uge til Berlingske, at han ikke længere er bestyrelseformand i Hellerup Finans. Han er dog fortsat medlem af bestyrelsen, som endnu ikke har konstitueret sig med en ny formand.

Tilsynschef Martin Samuelsen, Erhvervsstyrelsen, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag:

»Men som bekendt er Erhvervsstyrelsen ansvarlig for tilsynet med revisorer og revisionsvirksomheder. Som led i dette tilsyn kan styrelsen i henhold til lovens paragraf 37 iværksætte og gennemføre en undersøgelse, hvis det vurderes, at der er risiko for, at en revisor eller revisionsvirksomhed har overtrådt eller vil overtræde bestemmelser i revisorlovgivningen,« skriver han i en mail.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til artiklen fra Tonny Løbner og Steen Puch Holm-Larsen.