Bech-Bruun kritiserer forskelsbehandling hos Skat

Skatteministeriets britiske advokatfirma rådgav den formodede udbyttesvindler Sanjay Shah og hans selskaber 19 gange, men det er intet problem for ministeriet, hvis anklage om inhabilitet kun rammer danske Bech-Bruun.

Skatteministeriets engelske advokat rådgav den hovedmistænkte i udbyttesagen, Sanjay Shah, 19 gange. Men ifølge Skattestyrelsen er det ikke noget problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De udtrykker det ikke direkte i ord, men forargelsen driver ned ad siderne. Bech-Bruun, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har indklaget for Advokatnævnet for inhabilitet, er dybt kritisk over for skatteministerens forskelsbehandling af sin danske og engelske advokat i udbytteskattesagen.

Det fremgår af det svarskrift, som Bech-Bruun har sendt til Advokatnævnet. Heri forsvarer advokatfirmaet sig mod skatteministerens beskyldning om inhabilitet i forhold til den advokatundersøgelse, som Bech-Bruun har gennemført for Skatteministeriet.

Men mens skatteministeren har trukket sin danske advokat i Advokatnævnet med beskyldninger om inhabilitet og interessekonflikt, anser ministeriet sin britiske advokat i udbyttesagen, Pinsent Masons, for habil, til trods for at advokatfirmaet har haft 19 sager for den formodede storsvindler Sanjay Shah om aktieudlån og komplekse skattestrukturer.

Afsløret af Børsen

Pinsent Masons er udpeget til at føre en række erstatningssager for Skattestyrelsen – blandt andet mod Sanjay Shah, hvilket blev afsløret af Børsen i november sidste år.

»Pinsent Masons har i perioden 20111-2014 oprettet i alt 19 sager for Sanjay Shah og/eller Solo Capital Partners LLP og faktureret for over en million kroner. Heroverfor står, at Bech-Bruun … har bistået … (den tyske bank North Channel Bank, red.) i én sag (med to efterfølgende bekræftelser af den oprindelige udtalelse),« skriver Bech-Bruun i sit svarskrift til Advokatnævnet og tilføjer:

Bech-Bruun i svarskrift til Advokatnævnet

»Skattestyrelsen finder det tilsyneladende uproblematisk at lade sig betjene af samme advokatfirma, som Sanjay Shah benyttede i et større antal sager i perioden 2011-2014.«


»Skattestyrelsen finder det tilsyneladende uproblematisk at lade sig betjene af samme advokatfirma, som Sanjay Shah benyttede i et større antal sager i perioden 2011-2014. Angiveligt er det ikke i strid med de for engelske advokater gældende regler om interessekonflikt, at Pinsent Masons repræsenterer Skattestyrelsen i de anlagte erstatningssager, uanset at Pinsent Masons tidligere har repræsenteret Sanjay Shah og Solo Capital partners LLP,« skriver Bech-Bruun, som dog undgår at beskylde den britiske kollega for inhabilitet.

Sanjay Shah og Solo Capital er sagsøgt som »alleged fraud defendants«. Sanjay Shah beskrives i Skattestyrelsens processkrift i retssagen i London som »primary individual responsible for the fraudelent scheme« – altså den hovedmistænkte i svindelsagen.

Heroverfor står, at Bech-Bruuns tidligere klient, den tyske bank North Channel Bank, i samme retssag er sagsøgt som en såkaldt »non-fraud defendant«, som Skat ikke beskylder for at have handlet uærligt.

Kammeradvokaten ind

Kammeradvokaten har efter Børsens afsløring undersøgt Pinsent Masons habilitet og fundet, at advokatfirmaet ikke er i besiddelse af fortrolig information, som kan have betydning for Skatteministeriets erstatningssager. Pinsent Masons har blandt andet gennemført et »IT lockdown«, der sikrer, at de advokater, der arbejder med Skattestyrelsens sager, ikke kan få adgang til materiale, der hidrører fra rådgivningen af Sanjay Shah.

Pinsent Masons rådgivning af Sanjay Shah har været beskrevet i den danske presse, og fagdirektør i Skattestyrelsens Særlig Kontrol Steen Bechmann har udtalt sig således til Børsen:

»Det er helt afgørende for mig, at de repræsentanter, Skattestyrelsen antager, er både habile og kompetente til at føre sagerne

Bech-Bruun har ikke yderligere kommentarer, mens sagen kører i Advokatnævnet.