Bavarian-topchef: Vi er skuffede og overraskede over floppet studie

Bavarian Nordic har endnu ikke det fulde overblik over Prostvacs fremtid, efter at fase 3-studiet med selskabets mest fremskredne lægemiddelkandidat er blevet stoppet.

Arkivfoto: Bavarian Nordic har endnu ikke det fulde overblik over Prostvacs fremtid, efter at fase 3-studiet med selskabets mest fremskredne lægemiddelkandidat er blevet stoppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Bavarian Nordic har endnu ikke det fulde overblik over Prostvacs fremtid, efter at fase 3-studiet med selskabets mest fremskredne lægemiddelkandidat er blevet stoppet.

Det er den uafhængige dataovervågningskomité, der torsdag har anbefalet at stoppe fase 3-forsøget med Prostvac i patienter med kastrationsresistent prostatakræft, inden studiet var ført til ende.

- Vi er meget skuffede og faktisk også lidt overraskede over at få stoppet studiet i forbindelse med den foreløbige analyse. Vi kan dog ikke sige så meget mere, for vi ikke set data endnu, siger administrerende direktør i Bavarian Paul Chaplin til Ritzau Finans.

Når Bavarian ikke endnu har kunnet danne sig et overblik, skyldes det, at data stadig er blindede for omverdenen.

Ved at betegne en fortsættelse af studiet som formålsløst, signalerer dataovervågningskomitéen, at der ikke er tilstrækkelig forskel mellem studiets tre arme til at påvise, at Prostvac gjorde en mærkbar forskel i forhold til patienternes overlevelse.

FLERE STUDIER UNDERVEJS

Studiet blev gennemført med Prostvac som enkeltbehandling, og der kører fortsat ti studier i kombinationsbehandling sponsoreret af den amerikanske kræftforening.

- Men det er klart, at vi ikke har intention om at investere mere i Prostvac, før vi kender mere til data, siger Paul Chaplin.

Han vil ikke udelukke, at Prostvac kan vise sig at virke i kombinationsbehandlinger.

Det fejlslagne studie får ikke indflydelse på Bavarians forventninger til 2017. Til gengæld står selskabet til at gå glip af store indtægter, der ikke var indregnet i prognosen.

USIKKERHED OM PARTNERAFTALE

En aftale med det amerikanske medicinalselskab Bristol-Myers gav således mulighed for betalinger på over 230 mio. dollar, alt afhængig af hvor positivt fase 3-studiet faldt ud.

Desuden skal Bristol-Myers betale 80 mio. dollar, hvis selskabet vælger at udnytte en option på at indlicensere Prostvac. Hvad beslutningen bliver, ønsker Paul Chaplin ikke at gætte på.

- Der vil komme flere data fra studier, hvor Prostvac kombineres med andre lægemidler. Så lad os se, siger Paul Chaplin.

FALD I SIGTE

Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen vurderer, at det fejlslagne studie vil give et stort udslag i Bavarian Nordic-aktien.

Og en af aktiens langvarige fortalere, Nordea, har skåret sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb" og barberet 44 pct. af sit estimat for den fair værdi.

Paul Chaplin regner også med en svær børsdag for Bavarian.

- Jeg venter mig den sædvanlige reaktion. Der er tale om sørgelige nyheder, men mit håb er, at vi i de kommende arbejdsdage forhåbentlig vil se et comeback i aktien, når folk kommer sig over chokket over fase 3.

Aktien i Bavarian Nordic er steget hele 78 pct. i år og sluttede torsdag i rekordkurs 443,50 kr. Da fase 3-studiet blev indledt den 15. november 2011, kostede Bavarian-aktien 39 kr.

Det indstillede studie med Prostvac blev gennemført i 1297 patienter, der blev opdelt i tre arme. I to af armene fik patienterne Prostvac med og uden det immunstimulerende stof GM-CSF. Den tredje arm fik placebo.

/ritzau/FINANS