Bavarian Nordic fremskynder udvikling af lovende ebola-vaccine

Den danske biotekvirksomhed Bavarian Nordic fremskynder nu sit samarbejde med de amerikanske sundhedsmyndigheder om udviklingen af et lovende ebolavaccineoprogram. Der planlægges forsøg i mennesker med en lovende kombinationsvaccine til næste år.

Bavarian Nordic har i en årrække samarbejdet med de amerikanske sundhedsmyndigheder om udvikling af selskabets MVA-BN-teknologi til en vaccine mod ebola- og Marburgvirus, der begge er højt prioriterede biologiske trusler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bavarian Nordic fremskynder nu udviklingen af en ny ebolavaccine i samarbejde med U.S. National Institutes of Health, oplyser det danske biotekselskab torsdag morgen.

Bavarian Nordic har i en årrække samarbejdet med de amerikanske sundhedsmyndigheder om udvikling af selskabets MVA-BN-teknologi til en vaccine mod ebola- og Marburgvirus, der begge er højt prioriterede biologiske trusler.

»I et nyligt præklinisk studie, udført af U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID),  vistes proof of concept for en prime-boost kombination af to vacciner baseret på henholdsvis Bavarian Nordics MVA-BN teknologi og Crucells (en del af Johnson & Johnson) AdVac-teknologi.  Resultater fra studiet viste 100 pct. beskyttelse mod den meget aggressive Ebola Zaire virus, der har forårsaget det aktuelle udbrud i Vestafrika,« skriver Bavarian Nordic i en meddelelse til fondsbørsen.

NIAID planlægger nu at fremskynde udviklingen af denne kombination med påbegyndelse af et forsøg i mennesker, forventeligt i 2015.

Sideløbende har Bavarian Nordic andre ebolavaccinekandidater i præklinisk udvikling, herunder en multivalent vaccine til beskyttelse mod de to største ebolavirus-stammer (Zaire og Sudan) samt Marburgvirus. Selskabet har igangværende drøftelser med NIAID omkring også at videreføre den multivalente vaccine i klinisk fase 1 udvikling i løbet af de næste 12 måneder.

»Som følge af den aktuelle sundhedskrise, der påvirker ikke blot Vestafrika, men hele verden, er der et udtalt behov for effektiv beskyttelse og behandling af dødbringende infektioner, såsom ebola. Verdenssundhedsorganisationen, WHO har advaret om, at udbruddet nu udgør en international risiko, så denne fælles indsats af Bavarian Nordic, Crucell og NIH er et glimrende eksempel på, hvordan regeringer og private virksomheder kan samarbejde om at løse potentielle globale kriser. I udviklingen af en mulig ny ebolavaccine drager vi fordel af vores ekspertise inden for udvikling af produktion af koppevacciner, som vi har leveret til den amerikanske regering siden 2010,« skvier Bavarian Nordics adm. direktør, Paul Chaplin.