Bavarian Nordic er sat et år tilbage

Ugens Aktie: Ekstremt kursdrop på nyheden om stop for kræftvaccinen Prostvac. Ideen er ikke anfægtet. Almindelige vacciner tegner lovende. Sats på et comeback, skriver John Stihøj & Lau Svenssen i den uges Ugens Aktie.

Ekstremt kursdrop på nyheden om stop for kræftvaccinen Prostvac. Ideen er ikke anfægtet. Almindelige vacciner tegner lovende. Sats på et comeback. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammenbruddet i selskabets aktiekurs er den vigtigste begivenhed på det danske marked. Nyheden om stop for det største Prostvac-studie kom ud straks efter lukketid på USA-børserne torsdag 14. september. Kontrolkomitéen anbefalede et stop for gennemførelse af det resterende undersøgelsesprogram. Det gælder dog ikke for en række kombinationsbehandlinger i samarbejdet med Bristol-Myers Squibb.

Budskabet er kort fortalt, at Prostvac ikke er tilstrækkelig virkningsfuld, men de opsamlede data er endnu ikke frigivet til Bavarian Nordic. Undervejs har de ikke haft adgang til at modtage de indkomne informationer om forløbet hos patienterne.

Børsmæssigt var der tale om en blackout situation. Aktiekursen lå ellers i all time high ved 444. Næste morgen startede prisen på 183 i et famlende marked, der i dagens løb fik løftet prisen opad igen til 230 som facit for dag et. Her på dag fire ligger prisen på 244, og fluktuationerne er stadigvæk store. Ultimo 2016 kostede aktien 249, så en af årets gode aktier er sat tilbage til start.

Der er virkelig tale om en nyhed. Et chok. Forventningerne til fremtiden er afgørende for vurderingen af en akties værdi, og nu skal analytikere og investorer derfor revurdere selskabets udviklingsmuligheder. Indsatsen i Prostvac har været langstrakt, så der er tale om en dyb skuffelse.

Balladepunktet

Den direkte økonomiske indsats fra selskabets egen side kendes ikke, men vi gætter på 1,0-1,5 mia. kr. Pengene er udgiftsført, og tallet kan derfor mest bruges til at anskueliggøre omfanget af denne mislykkede satsning. Når de faktiske data frigives, vil særligt interesserede kunne studere det hele nærmere, mens alle vi andre sikkert vil nøjes med at se på, om man var langt fra eller tæt på målet i kravene til positiv virkning.

Balladepunktet rent aktiemæssigt er samtidig, at et positivt udfald omvendt ville have udløst en særdeles stor værditilvækst, og denne chance er stort set forsvundet nu. Der var tale om en high risk/return situation. Ideen om at benytte vacciner til kræftbehandling holder ledelsen dog fast i, og der satses videre på det andet stof, CV301, som søges anvendt mod kræft i lunger og blære.

Behandling af livstruende sygdomme er et helt andet marked end forebyggelse, og prisen på produkterne er særdeles høj. Ideen er at »speede« kroppens eget immunforsvar op. Den ultimative løsning er individuel medicin, og i dette felt er Gilead Sciences i gang med et 11 mia. dollar take over af Kite Pharma, der søger at benytte en metode med egentlig personbehandling (tag ud, opformér, sæt tilbage). Retningen synes rigtig.

Janssen-sporet

Den traditionelle brug af vacciner drejer sig nemlig om forebyggelse af smitsomme sygdomme. Vacciner gled i baggrunden i medicinalindustrien til fordel for andre produkter med bedre indtjening. I branchen mente man, at mulighederne var udtømte, og offentlige foranstaltninger med programmer for børn gav et lukket marked. Selskaberne blev lagt sammen, og i dag er der få aktører. I de seneste år er der kommet ny gang i området pga. udbrud af alvorlige smitsomme sygdomme, og med stor rejsetrafik er risikoen for spredning blevet alvorlig. Ebola blev på mirakuløs vis ikke udbredt, men de få tilfælde indebar ekstreme foranstaltninger (udgifter) for at forhindre yderligere spredning.

Selskabet råder over en stærkt grundlag i sine basisteknologier med MVA-vektoren og VF-Tricom. I samarbejde med Janssen arbejdes der med ebola, og de kører hele forløbet med Bavarian i rollen som teknisk underleverandør. Tidsrammen for ebola vaccineprojektet er tildelt prioritet for at myndighederne i vestlandene hurtigst muligt kan få adgang til et modtræk over for denne dødelige sygdom. Forhåbentlig lykkes det inden seks måneder.

Jannsen blev så begejstret for Bavarian, at de fik option på tre andre udviklingsprojekter, og det har de hurtigt besluttet ved at satse på HPV, HIV-1 og Hepatitis B. Her er der en normal tidsplan.

Selskabets eget produkt mod kopper, Imvamune, forventes endelig godkendt i USA og ledsaget af ordrer på en frysetørret udgave med forlænget holdbarhed. Udvikling for egen regning omfatter et interessant produkt mod farlige lungeinfektioner for børn og svage personer.

Aktien

Ved kurs 244 har selskabet en børsværdi på 7,8 mia. kr. Tabet på 200 kr. fra toppen svarer til 6,4 mia. kr. Egenkapitalen er på 2,3 mia. kr. og likviditeten endog større pga. forudbetalinger. Men disse beløb skal jo afvikles ved levering af varer og ydelser.

Vores vurdering af Bavarian centrerer sig om styrken i vaccineplatformene og en ledende stilling i denne niche. Den er intakt. Big pharma-koncernerne har behov for hjælp til vacciner – enten via samarbejde eller via opkøb. I den sammenhæng er det værd at hæfte sig ved, at Johnson & Johnson, der ejer Janssen, nu ejer en aktieandel på 5,8 pct. Konklusion: Sats på et comeback for aktien.