Bavarian fortsætter baglæns efter direktørexit

Salgspresset på Bavarian Nordic-aktien fortsætter onsdag, efter at selskabets udviklingsdirektør James Breitmeyer er fratrådt sin stilling øjeblikkeligt af personlige årsager.

Foto: Betina Garcia. Reportage fra Bavarian Nordic i München.
Læs mere
Fold sammen

Meldingen kommer oven i de seneste dages store opmærksomhed om aktien udløst af den amerikanske hedgefond Kerrisdale, der i en artikel mandag i Børsen gav udtryk for, at aktien er markant overvurderet.

Synspunktet er blandt andet, at Bavarians flagskib i udviklingsporteføljen, Prostvac, ikke vil vise sig effektiv i behandlingen af prostatakræft. Derfor har Kerrisdale satset i omegnen af en kvart mia. kr. på, at Bavarian-aktien vil falde, og hedgefonden har desuden forsøgt at få andre investorer med på væddemålet ved at ringe rundt, holde telekonference og offentliggøre et analysenotat om biotekselskabet.

Og foreløbigt ser strategien ud til at bære pote. De seneste tre børsdage er Bavarian-aktien faldet med sammenlagt omkring 10 pct., efter minusser på 4,7 pct. mandag, 2,1 pct. tirsdag og yderligere 3,7 pct. onsdag. Dermed er aktien på tre dage gået fra et niveau på 321 kr. til 289 kr.

- Der kommer en del fokus på aktien på grund af Kerrisdale og den måde, de har ageret på, ved at ringe rundt. Det skaber noget fokus om aktien. Og så kommer meddelelsen i dag om, at deres udviklingsdirektør er trådt tilbage. Det skaber også en lille smule usikkerhed, vurderer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, over for Ritzau Finans.

Han kan konstatere, at det i de seneste dage især er udenlandske mæglere, der har solgt aktien. Onsdag er største nettosælger blandt mæglerne således Merrill Lynch, der står for omkring 31 pct. af nettosalget. Hvem der så er Merrill Lynchs kunde eller kunder er ikke til at sige.

Hvis det er Kerrisdale, der sælger eller køber Bavarian-aktier, skal hedgefonden indberette det til Finanstilsynet, hver gang den passerer 0,1 pct. af aktiekapitalen. Den seneste meddelelse er fra den 20. juli, hvor Kerrisdale oplyste, at fonden har "shortet" 2,7 pct. af aktiekapitalen. Det betyder, at fonden har lånt 2,7 pct. af aktierne i Bavarian, og solgt dem i markedet i håb om at købe dem igen på et senere tidspunkt til en lavere pris.

Hos Danske Bank lyder anbefalingen "køb" af Bavarian-aktien.

- Vi er positive på Bavarian og mener faktisk, at det er en købsmulighed, at aktien er faldet tilbage i de seneste dage, siger Mads Zink.

Med de seneste dages kursfald er Bavarian-aktien tilbage i det laveste niveau siden den 4. marts. Det var dagen, hvor Bavarian kunne fejre en stor partnerskabsaftale med amerikanske Bristol-Myers Squibb om netop Prostvac.

Aftalen sikrede Bavarian en forudbetaling på 60 mio. dollar. Potentialet af den samlede aftale, hvis alt lykkes, er på 975 mio. dollar - eller omkring 6,5 mia. kr.