Bavarian-chef: Uklart om Ebola-virus bliver en god forretning

Det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt udviklingen af vacciner mod Ebola bliver en god kommerciel forretning. Vi koncentrerer os om at få vaccinen hurtigt på markedet af humanitære årsager, siger Bavarians topchef.

Det er endnu ikke til at sige, om vacciner mod ebola bliver en god forretning Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingen går så hurtigt og antallet af ubekendte er så stort i øjeblikket, at Bavarian Nordics nye topchef, britiske Paul Chaplin, ikke kan komme med et konkret bud på, om udviklingen af vacciner mod den frygtede influenza-lignende sygdom Ebola, kan blive en kommerciel forretning for selskabet.

"Vi har arbejdet på at udvikle vacciner mod Ebola- og Marburg-virus sammen med de amerikanske myndigheder de sidste fem år. Indtil for nylig blev de udviklet som militære vacciner. Der var ikke noget kommercielt marked," siger Paul Chaplin, der tidligere har været chef Bavarian Nordics vaccine-division.

"Nu ser vi så en stor epidemi i Afrika, men som det ser ud nu, betyder det næppe, at der bliver et stort kommercielt marked. Vi er gået ind i det her af humanitære årsager, og både Bavarian og vores partner, Crucell, er villige til at støtte op om, at vaccinerne bliver udviklet hurtigt og bliver brugt til at standse epidemien," siger Paul Chaplin over telefon fra London, hvor han netop nu er på roadshow sammen med resten af Bavarians ledelse.

Ifølge Paul Chaplin skal Bavarian Nordics aktionærer, der blandt andre tæller ATP og erhvervsmanden Asger Aamund, der ejer syv pct. af selskabet, ikke sætte næsen op efter, at Ebola-vacciner vil få effekt på Bavarians omsætning på kortere sigt.

"Vi ved ikke, hvordan markedet vil ændre sig i den kommende tid. Alt går meget hurtigt lige nu, men på kort sigt får det her ingen effekt på Bavarian Nordics økonomi," siger Paul Chaplin.

Bavarian Nordic fremskynder nu udviklingen af en ny ebolavaccine i samarbejde med den afdeling under U.S. National Institutes of Health, NIAID, der tager sig af virussygdomme og infektioner, oplyste det danske biotekselskab torsdag morgen.

Bavarian Nordic har i en årrække samarbejdet med de amerikanske sundhedsmyndigheder om udvikling af selskabets MVA-BN-teknologi til en vaccine mod ebola- og Marburgvirus, der begge er højt prioriterede biologiske trusler. Det er sket i samarbejde med det Johnson & Johnson-ejede biotekselskab Crucell.

De to selskaber har leveret hver deres del af vaccinen, mens NIAID står for at gennemføre forsøgene, som hidtil er foregået i laboratorier og dyr.

"Vi havde hele tiden forventet, at få resultaterne af de prækliniske studier omkring denne tid. Det er tilfældigt, at det falder timingsmæssigt sammen med udbruddet af Ebola i Afrika. At vi nu kan speede processen op skylde, at vi fokusere på en type Ebola-virus, nemlig Ebola Zaire, og at Crucell nu sætter alt ind på at producere deres del af vaccinen så hurtigt som muligt," forklarer Paul Chaplin.