Bavarian-aktien tager mystisk kurshop

Bavarian Nordic-aktien har tirsdag taget et massivt hop og er en af de mest stigende aktier på fondsbørsen i København, hvilket vækker undren hos flere finanshuse.

ARKIVFOTO 2014 af Bavarian Nordic produktion i München Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Biotekselskabets aktie stiger 6,4 pct. til 299 kr. tirsdag eftermiddag.

Både Jyske Bank og Nordea har undret sig over fremgangen og konstaterer over for Ritzau Finans, at der ikke er nogen bagvedliggende nyheder, som kan forklare kursstigningen.

Senere tirsdag vil der dog muligvis komme fokus på det danske biotekselskab. Den amerikanske kapitalfond Kerrisdale, der er meget kritiske omkring Bavarian Nordic og har en pæn sjat af selskabets aktier "shortet", holder en såkaldt telekonference.

I starten af august havde Kerrisdale held med at udløse ret store kursfald i Bavarian Nordic-aktien, efter at kapitalfonden via en medieoffensiv og en rundringning til en række aktionærer forsøgte at tale selskabets prostatakræftmiddel Prostvac ned og få investorer til at sælge aktier.

Kerrisdale, der er en lille New York-baseret kapitalfond, har ifølge seneste opgørelse fra Finanstilsynet en shortposition på 2,7 pct. af aktierne i selskabet og har dermed satset hårdt på kursfald i Bavarian-aktien.

Baggrunden for at "shorte" en aktie er nemlig at sælge den, mens man så håber at kunne købe aktien tilbage til en lavere pris på et senere tidspunkt.

Ifølge analysehuset Markit er der dog omkring 5 pct. af alle Bavarian Nordic-aktier, der er shortet, og det kan ifølge Jesper Bamberger, senioraktierådgiver i Nordea, være en del af de øvrige investorer, der tirsdag er begyndt at købe aktierne tilbage.

- Kerrisdale har shortet og har fået andre med på idéen. Og det handler formentlig om, at der nu er nogle, som ligger og køber aktier tilbage, og det er formentlig derfor, at vi ser den markante kursreaktion, siger han til Ritzau Finans.

I forbindelse med Kerrisdale offensiv i starten af august faldt Bavarian Nordic-aktien fra 321 kr. til 286,50 kr., mens den midt i juli kostede knap 360 kr., hvor Kerrisdales shortposition på 2,7 pct. blev offentliggjort.

Jesper Bamberger spekulerer i, at aktiens tilbagefald de seneste par uger kan have fået nogle investorer til at droppe deres shortposition.

- Nogle af dem, der har shortet aktien, kan måske vurdere, at aktien nu er faldet så meget tilbage, at det er et passende tidspunkt at købe aktien tilbage, hvilket også kan tricke andre, siger Jesper Bamberger.

Et andet forhold, der måske kan have påvirket Bavarian-aktien i tirsdagens handel, er, at programmet Millionærklubben på Radio24syv har diskuteret aktien.

Michael Voss, der er kapitalforvalter ved investeringsforeningen Fundamental Invest, som ejer omkring 1 pct. af aktierne i Bavarian Nordic, forholdt sig i programmet meget kritisk over for Kerrisdale og kapitalfondens metoder med at tale aktien ned.

Det er tirsdag klokken 17, at Kerrisdale holder telekonference, men Jesper Bamberger fra Nordea vurderer ikke, at der kommer noget banebrydende nyt fra den amerikanske kapitalfond.

Agendaen er, at kapitalfonden vil diskutere de seneste 15 års data for behandling af prostatakræft, mens Kerrisdale også vil drøfte udsigterne for Bavarian Nordics ebolavaccine.

- Vi vurderer ikke, at der kommer meget nyt. De virker ikke til at have mere at byde på, ud over at de er meget kritiske omkring Prostvac, siger Jesper Bamberger.