Baugurchef ser også krydsejerskaber i Danmark

Jon Asgeir Johannesson forstår ikke bekymringen over krydsejerskaberne på Island. Han ser samme tendens i Danmark.

Krydsejerskaberne på Island vækker bekymring, hvor mange udtrykker bekymring for de tætte ejermæssige bånd mellem en række virksomheder på kryds og tværs.

Problemet er, at man som ejere kan miste bid og kritisk sans i forhold til virksomhedens præstationer, af frygt for at ejer-presset skal ”blive betalt tilbage” i egen virksomhed.

Et andet væsentligt problem ved krydsejerskaberne er, at dårlige virksomheder kan trække gode og sunde virksomheder med i et eventuelt fald, fordi det hele er så tæt forbundet. Det har man bl.a. set i Japan i 1980érne.

En af de virksomheder der ejer aktieposter i mange andre islandske selskaber er Baugur Group, der i Danmark bl.a. ejer Magasin og Illum. Ejerstrukturen i Baugur Group alene er såre simpel, det er far og søn, Johannes Jonsson og Jon Asgeir Johannesson, der sidder på aktierne, men Baugur Group ejer aktier i en række andre virksomheder, hvis ejerandele går på kryds og tværs.

Business.dk og Berlingske Business spurgte Baugurs bestyrelsesformand, Jon Asgeir Johannesson, hvad hans holdning er til krydsejerskaber.

”Nu har vi bl.a. talt om FLGroup, og det er der ikke tale om, når det gælder FL Group. Det er fuldstændig direkte ejerskab”.

Men hvad med krydsejerskaber generelt, som der er mange af på island…

”Det er der også i dansk erhvervsliv. Blandt de allerstørste virksomheder, det er det samme”.

Det mener jeg nu ikke, det er. Men er faren netop ikke, at i mister Jeres kritiske sans overfor svage virksomheder, som måske dybest set burde lukke, fordi at i ejer hinanden på kryds og tværs og derfor kan hårde beslutninger ramme jer selv i et andet ejerskab– og så undlader i at gøre de nødvendige ting?

”Lad mig bare gøre det helt klart, at den måde vi investerer på, det mener vi, er det helt rigtige. Og vi investerer mange penge – og det gør vi kun fordi vi tror på disse virksomheder på lang sigt”.